IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пиян зад волана - конфискуват ти колата

Предложението е внесено в Русия, но и у нас вече действа по-строга мярка, за която мнозина не знаят

Шофьорите, седнали зад волана пияни, ще губят автомобилите си в полза на държавата, гласи промяна в Наказателния кодекс на Руската федерация, внесена за гласуване в държавната Дума. Различни организации от години водят кампания за подобни по-сурови мерки, а сега проектът за изменение на закона е внесен от правителството на Република Башкортостан.
 
  
КАТ, пътна полиция, дрегер, тест за алкохол
  
  
То предвижда конфискация на автомобила в два случая: ако водачът е заловен да шофира пиян за втори път, или ако при шофиране след употреба на алкохол е предизвикал пътно произвествие, без значение дали това му е първи път.

Вносителите на проекта подчертават, че подобно наказание - конфискуване на автомобила - е въведено в страни като Франция, Швейцария и Литва.

В България шофирането след употреба на алкохол се наказва според концентрацията:
- При концентрации между 0.5 и 0.8 промила се налага глоба от 500 лева и се отнема книжката за 6 месеца
- При концентрации между 0.8 и 1.2 промила глобата е 1000 лева, а книжката се отнема за една година.
- При концентрации над 1.2 промила вече става дума за престъпление и задължително се образува досъдебно производство. Законът предвижда от една до три години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.

Малко шофьори обаче знаят, че след една от по-скорошните промени в закона при употреба на алкохол вече се прекратява и регистрацията на автомобила, за срок от 6 до 12 месеца. Това е валидно в случаите, когато пияният шофьор е собственик на автомобила. Ако собственикът е друг, колата му се спира от движение за един месец, задето е допуснал шофирането й от пиян водач.


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Джереми Кларксън ( преди 2 години )
    И колата какво е виновна, че магарето зад волана е в нетрезво състояние ? За мен това е меко казано абсурдно да се спират от движение (дерегистрират) и дори подсъдно. Толкова им е капацитета на нашите управници, а за полицаите е традиция, пълна идиотщина.
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Дамян ( преди 2 години )
    Много са шофьорите които карат пияни и дрогирани. Явно са ни слаби законите и глобите.Трябват много по строги закони и глоби.
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Като знам какво е обслужването в КАТ , ако след изтичането на наказанието не ти възтановяват автоматично регистрацията си е наистина голяма е6авка
  • #3
    14 rate up comment 1 rate down comment
    до 2 ( преди 2 години )
    Не е проблемът в строгостта на наказанията. И у нас наказанията са достатъчно строги. Проблемът е, че системата е пробита и има всякакви вратички - от стотачка на ченгето през други, по-сложни варианти
  • #2
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    КРАЙНО време е и у нас да се въведе тази марказа каране пиян, дрогиран, без книжка и с над 50 км/ч конфискация на мпс-то по бързата процедураама колата не била негова - да се оправя с този, на когото е, а този дето му я е дал, следващия път да мисли на кого си дава колата !иначе оправия с *** НЯМА !
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Директора ( преди 2 години )
    У нас сме царе на приемането на закони, които никой не прилага!