IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia Logan и Sandero Stepway получиха ниски оценки за безопасност

Euro NCAP даде само по 2 звезди на новите поколения на румънските модели

Организацията Euro NCAP проведе поредната си серия от краш-тестове, при която на изпитанията за безопасност бяха подложени новите поколения на Dacia Logan и Sandero Stepway. Румънските модели получиха само по 2 звезди.


Dacia Sandero


Третата генерация на двата автомобила дебютира през миналата есен, като от Euro NCAP ще обявят по-късно пълните резултатите от тестовете. Засега експертите разкриват единствено предварителни данни за безопасността на моделите, която явно не е на ниво, тъй като са оценени само с по 2 звезди.

Специалистите от Euro NCAP отбелязват скромното оборудване на Logan и Sandero Stepway, като определят технологията за аварийно спиране на двата модела като "примитивна". Отчита се, че системата е неспособна да следи придвижването на пешеходци и велосипедисти и разпознава само други превозни средства.

Освен това, двата модела не разполагат с функция за поддържане на лентата на движение, което се отразява негативно на пътя. Все пак се отчита, че Logan и Sandero Stepway са оборудвани с асистент за спиране при аварийни ситуации. Благодарение на него, автомобилите е можело да получат 4 звезди, но отсъствието на други системи за безопасност за се оказали решаващи за крайната оценка.

Трябва обаче да се отчете, че Euro NCAP първо тестват базовите версии на автомобилите, които при Dacia са с много бедно оборудване. Затова и повечето от системите, на които организацията изрично държи, не са серийно оборудване при всички версии.

Например, липсата на асистент за поддържане на лентата, свързан с камера, означава, че румънските автомобили няма как да получат максимума от 5 звезди. От компанията обаче нееднократно са подчертавали, че клиентите на марката не държат на EuroNCAP.

Снимка: Dacia

0 от 500
  • #14
    5 rate up comment 1 rate down comment
    DF ( преди 2 години )
    Дачията при челен удар се представя по-добре от Хюндай и10.
  • #13
    9 rate up comment 0 rate down comment
    до 12 ( преди 2 години )
    Предвид че в БГ средната цена на колите е около 10к лв, да караш нова Дачия всъщност показва, че имаш пари. Нооо за българина БМВ/Мерцедес за 10к лв винаги ще е символ на пари повече от дори Шкода или Опел за 40к лв.
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    :))) ( преди 2 години )
    Искате 5 звезди? Скоро ще ду... да не съм циничен... и тестера за алкохол преди тръгване :))))
  • #11
    0 rate up comment 17 rate down comment
    Дим ( преди 2 години )
    Да хвалиш дачия говори за много сериозни психически и финасови проблеми ..... Вземете мерки момчета или поне не се размножавайте!
  • #10
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Липсващите системи са доста опасни по мое мнение. Достатъчно е колата да набива спирачки при неочаквана поява на препятствие. Когато я оставиш да върти и кормилото, нещата могат доста да изгрубеят. Още повече, че тия системи се разработват от програмисти, които без да си кривим душата, трябва да признаем, че са абсолютно ***.
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Биха им дали 4* , ако не било нам си какво. Значи са достатъчно сигурни и доста повече от предното поколение, от което не си купих именно заради ниската защита на пътниците.
  • #8
    13 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Че тя физическата безопасност е ок е сега няма уред за следене на лентата все едно преди 30 години все уред ви е следял лентата или няма уред за пътните знаци е че вие ако не ги познавате къде сте тръгнали.Дачия е авромобил за мъже а не за женки без пространствена ориентация
  • #7
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Гьотфи ( преди 2 години )
    От Дачия казват,че клиента не иска безопасност...перефразирано.Клиентите на Дачия не са ***.Всеки иска безопасност като на Волво.Но ако е за служителите....на кой ли му пука?!?!
  • #6
    12 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 5Засегнахме егото на Це 200ка 2002ра нов внос ?
  • #5
    26 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Англичаните от What car наскоро казаха, че новата Дачия Сандеро е последният честен автомобил, т.е. не ти предлага неща, от които нямаш нужда, но при другите марки си принуден да ги заплатиш.