IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как влияе кафето на спирачния път?

Скоростта на реакциите зависи от пола на шофьора и даже от музиката, която слуша, твърди проучване

Колкото по-бавно реагират водачите в аварийна ситуация, толкова по-дълъг се оказва спирачния път. Това е правило, старо, колкото автомобила. Но ново изследване, проведено по поръчка на британския портал U Switch от компанията CX Lab, специализирана в поведенческите проучвана, представя някои интересни фактори, които влияят на бързината на реагиране.


СПИРАЧЕН ПЪТ


В рамките на проведен тест, подобен на популярните психо-тестове за професионални шофьори, участниците били подложени на различни фактори и се измервало времето им за реакция при даден сигнал или опасност. В експеримента взели участие 100 човека на възраст над 18 години, като съотношението между мъжете и жените било еднакво.

Що се отнася до шофьорския стаж и опит, 35% от присъствалите на теста били шофьори от над 25 години, а болшинството карали активно автомобили, не по-малко от 4 пъти седмично. Ето и любопитните фактори, влияещи положително или отрицателно на спирачния път:
  

Страничните фактори, които влияят на спирачния път (ГАЛЕРИЯ)


0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Аз ( преди 3 години )
    От последната картинка разбирам, че реално автомобил не е бил каран, а са се натискали бутони по клавиатура, което означава, че тези резултати са абсолютно нерелевантни при управлението на един автомобил и вършат работа единствено, когато е необходима реакция на компютър, което ще рече - за компютърна или видео игра.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Автора - правиш ли разлика между спирачен път и времето за реакция при спиране? 112км/ч са 31м/с и спрачния път трябва да е един и същ, няма как да варира с 15-20м (или 0.5-1с) освен ако не става дума за реакциите на водача.
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Като шофирам на фона на дудненето на жена ми, ме обзема желанието въобще да не натискам спирачките- дано се оттърва.
  • #1
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Да бе ( преди 3 години )
    Смешки! Жените спирали по-бързо!?Всеки ден ги гледаме патиците какви са страхотни шофьори и как карат докато се гримират, правят си селфита или дрънкат по телефоните! Една даже я направили капитан на кораб и взе, че задръсти Суецкия канал защото вятъра и бил виновен! Страшно е, все едно да дадеш на луд картечница!