IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да разберем, че стартерът е повреден

Няколко симптома подсказват за сериозен проблем в този агрегат

Двигателите с вътрешно горене и 4 такта разчитат на инерцията от всеки един цикъл на работа за започване на следващия. А за да започне това, помага електрическият стартерен мотор, наричан още "стартер", който дава така нужния първи тласък.


стартер


Преди стартерът да бъде изобретен, двигателите се стартирали по различни начини, най-често с изполването на манивела, но също и с екзотични методи като възпламеняване на цилиндърчета с барут, дърпане на пружини или ремъци и т.н.

Първият електрически стартер е конструиран от британския инженер Ейч. Джей Даузинг през 1896 година, а 7 години по-късно Клайд Колман патентова същата част в САЩ. Само за две десетилетия, стартерът става много популярен и се използва от всички автомобилни производители.

Обикновено, електрическият стартер има живот между 150 и 240 хиляди километра, макар историята да познава случаи, когато помощните устройства са надживявали самите двигатели на автомобилите. Все, пак има и много случаи когато стартерът се поврежда по-рано от очакваното, но и в двата случая има няколко ясни признака, че помощникът за запалване на двигателя е "тръгнал" и дори "заминал". Нека ви запознаем с тях:

Най-честите симптоми за повреден стартер (ГАЛЕРИЯ)

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Andropov ( преди 2 години )
    "Ако димът не е спрял, използвайте пожарогасителя, за да не стане пожар." - Айде стига с глупостите! Ако нещо дими (и то от към стартера), по-добре първо откачете минусовата клема на акумулатора!
  • #2
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Пак басни как стартерът издържал 150-240 хил. км. Не е вярно това! Там някъде може да ви предаде алтернатора, докато стартерът издържа поне двойно. А проблемите, които описвате не се отнасят до самия стартер. Все пък, проблемите с него лесно се решават с малко бутане. Така че не му цепете басма!
  • #1
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Аз мисля, че думата "признак", вместо "симптом", е по на място, ама айде, кой съм аз!!