IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lamborghini Urus постави рекорд за скорост на лед

Кросоувърът вдигна 298 км/ч на замръзналото езеро Байкал

Скоростните рекорди стават все по-популярни, динамични и понякога откачени. Кой ще мине най-бързо отсечка, кой ще е най-бързия автомобил на света и още какви ли не опити. А когато подобни мероприятия се провеждат на лед, адреналинът, както и концентрацията на пилотите, са още по-високи.


Lamborghini Urus с рекорд на лед


Производителят на спортни коли Lamborghini реши да се пробва да постави още един рекорд към колекцията си. Той бе поставен на лед, а главен герой бе кросоувърът Urus. Компанията реши да вземе участие в популярното събитие "Days of Speed", което се провежда в Русия от няколко години насам и където се поставят различни постижения на повърхността на замръзналото езеро Байкал.

Този път, екипът на италианската марка, заедно с 18-кратният рекордьор от "Days of Speed" Андрей Леонтиев, направи опит за рекорд по ускорение върху замръзналото езеро със старт от пълен покой и скоростно изминаване на дистанция от точно 1000 метра.

Със средна скорост от 114 км/ч и максимална от 298 км/ч по леда на Байкал, Леонтиев официално постави нов рекорд. Всъщност, при тренировките за събитието кросоувърът и руския му пилот успяха да се "изстрелят" до цели 302 км/ч. Сега остава официалното постижение да бъде сертифицирано от FIA и руската автомобилна асоциация RAF, като потвърждението ще е готово в началото на април.

Извън това официално постижение, може да припомним, че най-високата скорост, развивана върху лед е цели 335,7 км/ч. Постижението е постигнато с Audi RS6 през 2013 година, като тестова площадка е бил замръзналият залив Ботня във Финландия.

Връщайки се към Lamborghini Urus, очакваме кросоувърът да се опита да подобри рекорда на технологичния си близнак Audi RS Q8 на Нюрбургринг. Ще ви припомним, че машината на "четирите ринга" е първенец в категорията на SUV-моделите с постижение от 7:42 минути за обиколка.

Повече снимки от рекорда вижте в галерията

0 от 500