IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Наследникът на Audi Quattro получи 263 коня и легендарни цветове

Рали-болидътA1 Quattro ще участва в класовете WRC2/WRC3 (ВИДЕО)

Световният шампион по рали-крос и двукратен победител в първенството на Германия за туристически автомобили (DTM) - Матиас Екстрьом, представи рали-автомобила Audi A1 Quattro. Хечбекът е хомологиран за участие в състезания от класовете WRC2/WRC3 и се сочи като приемник на легендарното Audi Quattro S1 от средата на 80-те години.


Audi A1 Quattro


Разработката на A1 Quattro е дело на частния тим EKS JC, който няма нищо общо с подразделението Audi Sport, но самият Матиас Екстрьом е в отлични отношения с германския производител. Затова и състезателният хечбек е боядисан в бяло-жълтите цветове на Audi Quattro S1, което преди повече от 35 години участва група B на световния рали-шампионат.

За основа екипът на EKS JC е използвало актуалното Audi A1 Sportback, но допирните точки между двете коли са много малко. Под капака на състезателния хечбек е поставен 1,6-литров бензинов турбомотор с мощност 263 к.с., който работи с 5-скоростна секвенциална скоростна кутия и фирмената система за задвижване на четирите колела Quattro.

Още снимки на рали-болида Audi A1 Quattro - вижте в галерията:


За да бъде подчертана приемствеността на новото Audi A1 Quattro от легендарното S1 Quattro, Екстрьом покани на първи тест-драйв Стиг Бломквист. 74-годишният швед е заводски пилот на рали-тима Audi Sport през 80-те години, като печели титлата във WRC през 1984 година.

Самият Екстрьом е сигурен, че Audi Quattro ще се върне в шампионатите WRC2 и WRC3 още през тази година, тъй като настройките на хечбека трябва да приключат още през пролетта. Освен това, той и екипът му са готови да направят и подобрения по коли Audi A1, закупени от частни клиенти.


Снимки и видео: EKS JC

0 от 500