IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo представи нов електромобил, ще го продава само онлайн

Моделът C40 Recharge е купеобразна версия на кросоувъра ХС40

Днешният ден е особено важен за Volvo, не само заради премиерата на новия електромобил C40 Recharge, но и заради фактът, че шведският автомобилен производител обяви повратен момент за бъдещето си, свързан с превръщането му в изцяло електрическа марка до 2030 година, когато няма да предлага коли с ДВГ.


Volvo C40 Recharge


За да постигне амбициозната си цел, компанията възнамерява сериозно да разшири портфолиото си от електромобили в близките години, започвайки с представянето на новия Volvo C40 Recharge. Моделът представлява дериват на ХС40, с по-скосен покрив и дизайнерски разлики, а с него шведите искат да капитализират част от модата на кросоувър-купетата. Новата машина ще се продава и според новата маркетингова стратегия на компанията, която ще разчита само на онлайн заявки.

Новият модел се отличава от ХС40 по новите предни светлини с "пиксел" технология, както и с ревизирана броня с нови хоризонтални дневни светлини. Профилът и задната част на модела са уникални заради купе-линиите, като и задните светлини са получили промяна във формата. C40 е по-нисък със 7 см от ХС40, но е по-дълъг и по-широк от "донора". Най-съществената разлика е, че докато конвенционалния SUV се предлага и във версия с ДВГ, то новата машина ще е само и единствено с батерии и електромотор.


Volvo C40 Recharge


Електрическото задвижване е идентчино спрямо това на XC40 Recharge: два електромотора с комбинирана мощност от 408 конски сили (300 kW) и въртящ момент от 660 Нм, предавани към четирите колела. Идентична е и динамиката - ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди и максимална скорост, ограничена на 180 км/ч, подобно на всички останали машини на марката.

C40 Recharge разполага с акумулаторен блок с капацитет от 78 kWh (от които използваеми са 75), който осигурява пробег с едно зареждане от 420 км според цикъла WLTP. Батерията се зарежда за 8 часа на 11-киловатово зарядно, а на бърза станция с мощност 150 kW "пълни" 80% за 40 минути. Компанията обяви плановете си скоро да има и версии с по-голям пробег.


Volvo C40 Recharge


Производството на новото Volvo C40 Recharge ще стартира тази есен, в завода на компанията в Гент, Белгия, където се асемблира и XC40. И тъй като компанията възнамерява до 2025 година 50% от продажбите й да са на електромобили, дотогава ще се появят още цели 5 модела, задвижвани от батерии. И вероятно ще видим електрически версии на най-популярните машини като XC60 и XC90, както и изцяло нови предложения.

Другите 50% от продажбите след 2025 година ще са на плъг-ин хибриди, като последните постепенно ще отпаднат от гамата до 2030 година, когато марката би трябвало да е изцяло електрическа. Дотогава се очаква и продажбите на нови коли да стават изключително през онлайн платформи.

Повече снимки на Volvo C40 Recharge вижте в галерията:

0 от 500
  • #7
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Карач ( преди 3 години )
    Волво са уникални автомобили и само *** който не е стъпвал във Волво може да пише глупости за марката.
  • #6
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Случка с Volvo ( преди 3 години )
    Миналата година блъснах елен със 100км/ч, а волана на V50 не трепна, колата не се отклони от пътя. Колана наистина ме бе стиснал здравата, но за сметка на това не се залюлях - даже не помръднах от позицията си зад волана. Единствената "конрузия" ми беше, че няколко часа ми свистеше лявото ухо от пиротехническия патрон на колана. Тази марка не е просто слава. Говорете си каквото искате, но аз сам се убедих в ефективността на защитата. Сега карам V40.
  • #5
    5 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    стойте по далеч от тези китайски ментета на тест на полстар коланите се самонатегнаха до степен задушаване ако ви е скъп живота по добре не влизайте в автосалон на волво
  • #4
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Може и в Зрънчо да я слагат.
  • #3
    1 rate up comment 14 rate down comment
    Мартин ( преди 3 години )
    Пълна скука... Отпред като старото умряло Ауди А2, естествено големите фарове са за високия клас... Вътре подобно на xc40, 60 и 90 съществени разлики няма да има...
  • #2
    7 rate up comment 16 rate down comment
    Бай Онзи ( преди 3 години )
    Точно китайска ширпотреба и стотинка не бих дал за такава.Аз вече спирам да ги пускам в сервиза си волвата ще ги включвам ги и тех в табелата с мачку пичку и елхичо.
  • #1
    10 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Произведено в Китай, нали?