IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Cupra представи най-мощния си сериен модел

Кросоувърът Formentor VZ5 получи 5-цилиндровия двигател на Audi RS3

Volkswagen така и не успя да се разбере с Audi Sport за използването на 2,5-литровия бензинов турбомор с 5 цилиндъра за новия Golf R, но испанската компания Cupra, която вече е отделен производител, успя да го направи и представи най-мощния си сериен модел до момента - Formentor VZ5.


Cupra Formentor VZ5


Кросоувърът беше разкрит на вътрешно събитие, което беше излъчено по интернет. Моделът на Cupra разполага с 390 к.с. и 480 Нм, като отстъпва с 10 к.с. на Audi RS Q3 и RS Q3 Sportback. Ускорението от 0 до 100 км/ч при испанския модел отнема 4,2 секунди (с 0,3 секунди по-бавно от германските братовчеди), а максималната скорост е ограничена на 250 км/ч.

Тягата се насочва към системата за задвижване на четирите колела 4Drive чрез 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител DSG. Новата версия на Formentor получава и по-ниско с 10 мм окачване в сравнение с Formentor VZ, който е оборудван с 2,0-литров турбомотор с 310 к.с.


Cupra Formentor VZ5


Освен нова, модификацията с 5-цилиндрови двигател може да се похвали с адаптивно управление на шасито (DCC), което предлага 15 нива на регулиране на амортисьорите, а също така и с по-мощна спирачна система Akebono. Спортният SUV ще се предлага само с 20-цолови джанти, разработени специално за този модел.

На външен вид Formentor VZ5 се отличава по формата на капака на двигателя, матово черната решетка на радиатора, по-големият и по-ниско разположен въздухозаборник, задния дифузьор от карбонови влакна и диагонално разположените тръби на изпускателната система, които са с медна облицовка.


Cupra Formentor VZ5


В салона са поставени спортни седалки със синя или черна кожа, като мястото около шофьора е украсено с елементи от тъмен алуминий и медни акценти. Клиентите могат да поръчат и седалки с кожа Nappa. В оборудването са включени още информационно-развлекателна система с 12-инчов сензорен екран, работеща с Apple CarPlay и Android Auto, като тя изпълнява гласови команди, както и персонализиран цифров кокпит.

Асистентите на водача включват система за аварийно спирате при опасност от сблъсък, функция за следене на лентата на движение, а също така и адаптивен круиз-контрол.

Още снимки на най-мощния сериен модел на Cupra - вижте в галерията:


Версията VZ5 ще излезе в ограничен тираж от 7000 бройки, като продажбите ще стартират през последното тримесечие на годината. Цените ще станат известни по-късно.

Снимки: Cupra

0 от 500