IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar се отказва от бензина и дизела през 2025 година

Масивна електрификация се задава и за сестринската марка Land Rover

Jaguar ще се трансформира в изцяло електрическа марка, като планира да продава само автомобили с нулеви емисии от 2025 година нататък. В допълнение, сестринската марка Land Rover ще представи куп нови електрически модели, като първият от тях ще дойде през 2024 г.


jaguar електрическо бъдеще


И докато неотдавна стана ясно, че следващият електромобил на Jaguar трябваше да бъде новото поколение на седана XJ, то плановете за този модел към момента са отхвърлени. От компанията все пак заявяват, че могат да върнат това име на сцената по някое време в бъдещето. Така, първият екологичен модел от новата ера за британците ще бъде така нареченият J-Pace - електрически SUV, който ще е по-голям от I-Pace и ще има пробег от около 500 км.

Изявлението на компанията също така означава, че настоящата гама автомобили, включваща седаните XE и XF, спортната F-Type и кросоувърите E-Pace и F-Pace или няма да има преки наследници, или моделите ще претърпят драматични промени, когато достигнат края на жизнените си цикли. Все пак от Jaguar заявяват, че нито един от тези автомобили няма да бъде спрян от производство по-рано от планираното.


jaguar електрическо бъдеще


Що се отнася до втората марка на JLR - Land Rover, очаква се нейният първи електромобил да бъде версия с батерии на Range Rover. Луксозният електрически SUV също ще има пробег от около 500 км с едно зареждане на батериите, а версии с нулеви емисии ще има също в гамата на моделите Discovery и Defender.

Последният от планираните електромобили на Land Rover ще е на пазара най-късно през 2030 година, като дотогава се очаква 60% от продажбите на марката да са на екологични машини. И още нещо много важно - от 2026 година британските всъдеходи няма да се предлагат с дизелови двигатели.

И докато трансформирането на Jaguar Land Rover в по-електрическа компания ще отнеме доста работа по отношение на изследвания и разработки, то производителят има амбицията моделите на двете марки да се конструират и на отделни платформи, което би им дало "две ясни и уникални индивидуалности".


jaguar електрическо бъдеще


Тези новости са част от нова глобална стратегия за британските марки, наречена Reimagine, която бе представена по-рано днес от шефа на компанията Тиери Болоре. JLR също така планира да постигне въглеродна неутралност и по отношение на доставки, производство и операции до 2039 г.

Част от инвестирането в екологични автомобили на Jaguar Land Rover ще включва и създаването на модели, задвижвани от водородни горивни клетки. Още следващата година трябва да има готови прототипи, които да започнат пълноценни тестове по пътищата.


jaguar електрическо бъдеще


Компанията заявява също, че ще запази съществуващите си заводи и мощности във Великобритания. Според Болоре, JLR иска да използва факта, че е по-малка компания като предимство, тъй като това я прави по-гъвкава и ще може да реагира по-бързо на промените от по-големите конкуренти.

Мениджърът добавя, че в бъдеще, производителят ще трябва да се държи повече като технологична компания и ще може да се справи с такава задача, тъй като компанията майка Tata оперира доста добре в сферата - близо четвърт от глобалния интернет трафик минава през фирми, собственост на индийския индустриален гигант.

0 от 500