IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar J-Pace ще се прицели директно в Tesla Model X

В САЩ компанията JLR подгони Volkswagen за нарушени патенти

Jaguar работи усилено върху новия си електрически SUV, наречен J-Pace, който ще бъде позициониран над I-Pace в гамата на марката. Идеята на британците е с новия модел да дадат мощен отговор на доминиращия Tesla Model X, както и да се опитат да създадат екологична алтернатива на модели от ранга на Porsche Cayenne.


jaguar j-pace 


Все още няма официални данни за новия Jaguar J-Pace, но е ясно, че той ще използва същата архитектура, наречена MLA, на която ще са следващите поколения на Jaguar XJ и Range Rover. Макар платформата да е предназначена също за бензинови и дизелови автомобили, освен за електрически, новият кросоувър ще се предлага единствено като автомобил с батерии.

Производството на новия J-Pace ще е в завода на Jaguar в Кясъл Бромич, Великобритания, който е трансформиран за производство на електромобили. За да бъде конкурентен на модели като Tesla Model X, новият модел ще трябва да има пробег от около 500 км. Това ще бъде възможно, благодарение на възможността на MLA платформата да поддържа батерии с капацитет 100 kWh.

Очаква се новият Jaguar J-Pace да се предлага със задвижване на четирите колела. Все пак, ще има варианти и с по-малки батерии от 100-киловатчасовите, за да може машината да има и по-достъпни версии. Що се отнася до визията, тя ще напомня и на по-малкия електрически I-Pace и на конвенционалния F-Pace.

Междувременно, скандалът между JLR и Volkswagen по отношение на нарушени патенти продължава да върви с пълна сила. Ще ви припомним, че британците обвиниха Volkswagen, че използва елементи от тяхната система Terrain Response в оф-роуд режимите на свои автомобили. Сега, след подаден иск за спиране на вноса на определени автомобили в САЩ, Американската комисия за международна търговия (ITC) е започнала разследване по казуса.

Моделите, в които ще се проверяват "определени системи за контрол на автомобила" са Lamborghini Urus, Porsche Cayenne, Audi Q8, Q7, Q5, A6 Allroad, e-tron и VW Tiguan. От Volkswagen Group заявиха, че внимателно разглеждат акцията и ще сътрудничат на властите, но категорично отричат да има нередности.

0 от 500