IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Има ли бъдеще двигателят с вътрешно горене?

Експертите от Bosch вярват, че войната с електромобилите не е загубена

През 2050 година нивата на CO2 трябва да бъдат намалени да нула, а забраната на стандартните мотори влиза в сила още от 2035 година. Означава ли това, че двигателят с вътрешно горене наистина е обречен?


вредни емисии


Според Парижкото споразумение за околната среда, почти всички държави трябва да съкратят вредните емисии в транспортния сектор до нула. Отказът от автомобили с двигатели с вътрешно горене обаче изглежда абсолютно невъзможен, като това се обуславя не само от климата, но и от инфраструктурата, а също така и интереса на хората, пише в свой анализ производителят на автомобилно оборудване Bosch.

“Да, автомобилите ще станат напълно електрически, но не всички. Например, тежките камиони ще използват горивни клетки и двигатели, работещи на водород. Що се касае до нивата на азотни оксиди и сажди, те ще бъдат значително намалени. Дизеловите двигатели отдава вече са оборудвани с филтри за твърди частици. Освен това, системите за рециркуляция и обработване на отработените газове значително се подобрени, а бензиновите мотори отделят все по-малко азотни окиси, които може да бъдат спрени с помощта на филтри“, категорични са в Bosch.

Експертите от компанията смятат, че използването на филтри за твърди частици ще позволи нивата на вредни емисии да бъдат намалени дори под от законодателството допустимите граници. За целта обаче е нужен системен подход, в който основна роля ще играе оптимизацията на процеса на изгаряне и по-ефективна обработка на отделените газове. Едновременно с това трябва да бъдат подобрени системите за впръскване на гориво, да бъдат оптимизирани системите за охлаждане и за подгряване на катализаторите.

“Намаляването на нивата на емисии СО2 може да бъде постигнато и с помощта на синтетични видове горива. В наши дни много производители разработват биогорива, като не е нужно двигателите да бъдат преработвани, за да работят с тях“, смятат в Bosch.

Според експертите на компанията, не всички автомобили ще станат електрически, а по-скоро необходимите на огромен брой хора по света двигатели с вътрешно горене ще се превърнат в напълно чисти агрегати.

Снимки: Bosch

0 от 500
 • #37
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Готин ( преди 1 месец )
  Така, както вървят нещата от живота ни бъдеще за автомобилите няма да има. И хора няма да има!
 • #36
  0 rate up comment 4 rate down comment
  ( преди 1 месец )
 • #35
  1 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Нефтът е ограничен ресурс и като такъв тенденцията към повишаване на цените е неизбежна. Сега заради ковида цените на горивата са на минимума, но като се повишат след като икономиките започнат да работят ще започнат с протестите че е скъпо. А тенденцията след години е цената на нефта да се повиши толкова много че на практика ще направи ДВГ изключително нерентабилен.
 • #34
  3 rate up comment 0 rate down comment
  abv ( преди 1 месец )
  Тука има много хора, без да ми се обиждат, които не могат да си преценят възможностите по отношение как биха си позволили електроавтомобил. Няколко компонента: Цена Екотакса-няма да е като на ДВГ Зареждане с ток, който ще е в пъти на днешната цена заради повишеното в пъти потребление. И какво излиза като теглим чертата. Май ще дойде по-скъпо. Който иска да кара електрозаблудил.
 • #33
  2 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  То и електронни часовници има oт 50 години, ама един механичен Rolex струва повече от колата ти!!
 • #32
  1 rate up comment 5 rate down comment
  ДВГ религията е обре ( преди 1 месец )
  Драги съотечественици,и граф фон бензин/дизел(все пак провъзгласил се е човека :),погледнете прогреса(в качествен аспект)на Човека в електрониката/микропроцесорите и елетротехниката през последните 100 години?!Според вас отговаря ли на прогреса в ДВГ?!Ами той почти целия "прогрес"на ДВГ си е електронен,а напоследък и електрически,не мислите ли??!Някой вече го написа,ще има "пробив" в технологията на съхранение на ел.заряда(батерии,суперкондензатори,и т.н.,работи се и се инвестира здраво)!
 • #31
  5 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Вчера гледах репортаж за развитието на соларните панели като източник на енергия в БГ. Еми проблемите са изключително административни и от трите енергоразпределителя. Те нямат интерес на всяка къща или блок да има слънчеви панели - ще им паднат приходите страшно много. Да не говорим за вятъра - може много да се развие производството на ток от него. Иначе цената на тока в БГ е регулирана и добре че е така, понеже реална конглокенция няма.
 • #30
  2 rate up comment 2 rate down comment
  ( преди 1 месец )
 • #29
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Петър ( преди 1 месец )
  Вижте цените на киловат по големите зарядни станции за 2021г и вижте какви са били през 2019(средно 0,13 евра за киловат час).След 2000-та година цената е определяща за развитието на даден отрасъл а не нуждата от него
 • #28
  5 rate up comment 1 rate down comment
  petardimin@gmail.com ( преди 1 месец )
  В рамките на година автомобилите (леки и товарни) могат да минат LPG тоест на газ това ще е идеалния и реално възможен преходен период но за това ни лев ни дума а нападките и санкциите в общи линии са само за транспортните средства в сегмента с нисък раход на гориво на тон/километър,а корабите (само Русия,Южна Корея и Китай имат по два три кораба на LPG)самолетите,ами индустрията-най -големия потребител на *** енергия от там и най големия замърсител,само залесяването е реално решение