IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

София е на 53-о място по задръствания в света

В Топ 10 по този показател са градове от Европа и Азия

София се намира на 53-о място в света по задръствания и съответно по натоварване на транспортната мрежа за 2020 година. Това са данни на специалисти от Tom Tom – холандска фирма, занимаваща се с производството на навигационни системи и съставяне на карти.


София задръствания


Компанията състави класация на градовете по света с най-големи задръствания, като в нея попадат 416 населени места. Отчита се, че натоварването на пътната мрежа в София е спаднало до 30% по време на ограниченията, наложени заради коронавируса, като този показател варира от 53% при лидерите в класирането до 7% при последния град в списъка – Грийнсбъро (САЩ).

Друга любопитна подробност е, че румънската столица Букурещ, която беше известна със задръстванията си, отпада от Топ 10 и вече е на 18-о място. Интересното е, че в първата десетка няма градове от САЩ и Китай, които са най-големите пазари на автомобили в света.

Топ 10 на градовете с най-големи задръствания (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Софиянец ( преди 1 година )
    Има толкова задръствания, защото всеки е с кола, а не с градския транспорт, както правят хората във Виена! Картата за един месец е само 50лв хора! А бензина вече е 3,50/литър! Замислете се кое ще ви е по-изгодно! С кола или с метрото до работа!
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Фастер ( преди 2 години )
    Въобще не ми пука че може и дахне влизам в центъря на скапаната столица ,живея на 15 минути от там ,до Стара планина и за нищо на смета не съжалявам!А определянето на еко категориите е менте!Автомобила ти е стар ,на газ и бензин дава добри данни ,но щом е 93 -94та не става, а като знам много нови автомобили колко масло горят и някои дизели какво оставят след себе си...,немам думи!Всичко в мамковината ни и пошло менте до безобразие!
  • #10
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Йордан Цонев ( преди 3 години )
    До 9:Бойко, стига писа глупости и тук. Ти вече не си депутат а премиер. Иначе София си е пИрфектна!
  • #9
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Депутат ( преди 3 години )
    От 10+ години София се управлява ПЕРФЕКТНО! Не знам какво мрънкате. Ето, няма ни в класацията, а имаме чист въздух, метро, жълти павета, ново околовръстно, метро! Хубави тротоари, детски градини. Кое не е така?
  • #8
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Имам предвид Букорещ ;)
  • #7
    6 rate up comment 2 rate down comment
    #6 ( преди 3 години )
    Простете за неперфектния ми български. Просто е тъжно да вижда човек в какво невежество живеят иначе интелигентни но сериозно отдадени на комплексите си (и последствията си от тях) хора. Разберете че светът ще е такъв какъвто го изградим. Ако искате по добра България създадете я. София (и не само) може да е много по приятен и чист град за живеене ако всички предложим каквото можем за да стане такъв. Ако Буглокещ може да прогресира, значи може и София
  • #6
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Забелязвам че повечето хората който са активни във форума са упорити конзерви и не могат да осъзнаят че за да има прогресивна промяна в качеството ни на живота трябва да се превзимат мерки който струват цената на комформизма за да има по чист въздух, много по малко катастрофи по пътищата, култура на пътя, уважение към другите и ,,, .т.н. до правилните управляващи. А вие си мислите че е по вълнуващо да карате старите премиум отпадъци на европа от колкото вие и вашите деца да дишат по чист въздух!
  • #5
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Пешо дизела ( преди 3 години )
    София над 10 години по данни от измервания е градът с най-мръсния въздух на цяла Европа! Това съвпадна със строежите на новите квартали и запушването на т.нар. "Витошки клин". В София има над 1 млн. коли без катализатор и ДПФ филтър. Софийският смог отдавна достига по височина до хижа Алеко. Държавата отдавна трябваше да бъде многократно осъдена за корупцията и престъпното бездействие, довели до това. За масовото престъпване на закона на преглед да минав ВСИЧКИ коли без катализатор и ДПФ филтър.
  • #4
    10 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Повече велоалеи, кулурен и модерен градски транспорт и само автомобили със поне Еуро 4 (но истински) и разликата ще е огромна
  • #3
    10 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    трябва си умно планиране, модерна инфраструктура и естествено култура и дисциплина. Отидете в най големия град в света- 38 милиона в целия метропол на Токио и намерете задръстване или дълги колони от коли. няма. нито ще чуете сватбарски клаксони по кръстовищата.