IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai обяви нова глобална сервизна акция

Този път от пожар е застрашен кросоувърът Tucson

Компанията Hyundai обяви глобална сервизна акция, която ще засегне третото поколение на компактния кросоувър Tucson. При него е открит проблем в отсека за двигателя, който може да доведе до пожар.


Hyundai Tucson


Както и в досегашните случаи обаче, корейският производител не може да открие точната причина. През лятото Hyundai беше принуден да вкара в сервизите си седана Elantra заради опасност от пожар в блока на системата ABS, а през есента същият проблем се появи и при електрическия кросоувър Kona, което доведе дори до спиране на производството на модела.

Според доклад на Националното управление за безопасност на движението в САЩ, първата жаба от запалване под капака на Tucson е постъпила през лятото на 2019 година. Огледът на пострадалата машина показва, че огънят се е появил именно в блока с бушони на ABS, който се произвежда от корейската компания Mando. Всички опити на експертите от компанията да уточнят точната причина обаче остават неуспешни.

През септември Hyundai обяви, че изтегля от пазара в САЩ около 180 000 бройки от кросоувъра (моделни години 2019-2021), но през декември се наложи техният бой да бъде увеличен, тъй като се оказа, че от същия проблем страдат и автомобили, произведени по-рано. До момента само в Щатите са регистрирани 12 запалени машини, като няма пострадали при инцидентите.


Hyundai Tucson


Не е ясно, колко автомобила ще засегне новата сервизна акция, но само в САЩ броят им е 652 024 кросоувъра, произведени от 19 май 2015 до 16 ноември 2020 година. Ремонтът на всеки от тях ще отнеме около час, като се предвижда замяна на 40-амперовите бушони на блока на ABS с 25-амперови, както и поставяне на нови кабели.

Снимки: Hyundai

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Shumi ( преди 3 години )
    Абе ще се научат....след 100 години )))
  • #1
    8 rate up comment 1 rate down comment
    none ( преди 3 години )
    Както обикновено, ще се окаже че проблема засяга само автомобили продадени в САЩ поради особености на местното законодателство (и евентуално в Корея по същата причина). На останалите пазари колите не се палят и всичко им е наред (както и не им се развалят бензиновите двигатели на 80К км ;))).