IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов проблем с Hyundai Kona спира продажбите на модела

Този път дефектът е в спирачната система на електрическия кросоувър

Южнокорейският производител Hyundai Motor спира продажбите на най-популярния си електрически модел Kona EV, след като за по-малко от месец при него беше открит втори сериозен проблем, съобщава местният телевизионен канал YTN.


Hyundai Kona


През ноември компанията обяви масова сервизна акция, която засяга повече от 40 000 бройки от кросоувъра. Тогава причината беше проблем с батериите, които се самозапалват по време на движение. За част от електромобилите това се оказа втора сервизна акция заради същия дефект, като при първата - през 2019 година, беше променен алгоритъма за наблюдение на температурата на акумулаторите така, че да не се допуска прегряване.

Сега се оказва, че Kona има сериозен проблем и със спирачната система, който е открит при автомобили, произведени през периода от 27 август 2018 до 5 ноември 2020 година. Проблемните превозни средства са оборудвани с интегрирана система за електронна спирачка (IEB), която може да активира индикаторната лампа за неизправност (MIL) и значително да намали ефективността на спиране при откриване на необичаен сигнал на сензора.

„Намалената спирачна мощност може да удължи спирачния път на превозното средство и да увеличи риска от катастрофа", се посочва в писмото, което компанията изпрати до собствениците, за да ги призове да посетят сервизите на марката.

В случая проблемът излиза извън пределите на Южна Корея. Предишните две сервизни акции засегнаха само електромобили, продадени на местния пазар. Сега обаче се оказва, че на ремонт подлежат и машини, продадени в Австралия и САЩ. За дефектни Kona в Европа не се съобщава, така че не е изключено продажбите на Стария континент да продължат.

Снимка: Hyundai

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    тая Кона нещо я нарочиха за дефектна... язък за хубавия дизайн.
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Японеца ( преди 3 години )
    Ел. Колите са по прости за направа и обслужване, но още имат много детски болести! И като знаем, че ги премахват за 10г., ще си карам японката на газ още по е 5г!
  • #1
    10 rate up comment 1 rate down comment
    none ( преди 3 години )
    Да, и аз така си помислих. Kona се пали и не спира по целият свят, но в Европа всичко й е наред. Горе-долу като с 2.0Т бензинките им, които дават дефекти преди 100К км по целият свят, само не и в Европа. Тази "мода" я наложиха от ФВ, след като се измъкнаха сухи от скандала с дизеловите емисии. В САЩ за продадени 300К ФВ 20 МЛРД. $ а в Европа за 11 МЛН. са платили по-малко от 1 МЛРД. $ до момента.