IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко бензин харчат допълнителните системи в автомобила

Експерти от ADAC установиха, че шофьор може да спести до 3,5 л/100 км, ако изключи някои функции

Автомобилното оборудване изисква допълнителна енергия. Тя се изработва от генератор, който подава електричество и зарежда акумулатора. Колкото повече енергия се подава, толкова повече се натоварва двигателят с вътрешно горене, което неизбежно води и до увеличение на разхода на гориво.


подгряване на седалки


Експертите от германския автомобилен клуб ADAC пресметнаха тези разходи, използвайки формула, според която 100 Ватa мощност увеличава разхода с 0,1 л/100 км. Съответно така може да се установи как влияят системи като подгряване на огледалата, седалките, задните стъкла и волана на потреблението на гориво.

Оказва се, че при пътуване от Мюнхен до Франкфурт (305 км) само подгряването на седалките струва на шофьора допълнителни 3 евро. Затова и от ADAC съветват да се активират тези функции само, когато са необходими, и да се изключват, след като си свършат работата. По този начин се пести гориво и съответно пари.

От друга страна, в никакъв случая не бива да се пести електрическа енергия за системи на автомобила, които влияят на неговата безопасност. Например, за светлини (особено през зимния период), радио (информация за пътната обстановка) и вентилатор (запотени стъкла).
 
  
Колко гориво харчат допълнителните системи (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Депутат ( преди 3 години )
    До #5.И за БСП има същите привилегии, ама там нямам връзки и ще трябва сами да се справяте.
  • #8
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Еее пак ли, "кастуфона" най-много
  • #7
    31 rate up comment 1 rate down comment
    АЗ ( преди 3 години )
    Подгряване на седалките харчи 100 мл. за 100 км. Според примерът, който сте дали, за 305 км., трябва да изхарчи 300 мл. (0,3 литра). Не съм запознат, но ако 300 мл. гориво са 3 евро, то излиза, че горивото в Германия е 10 евро на литър?
  • #6
    20 rate up comment 5 rate down comment
    Малеййй ( преди 3 години )
    След ADAC спрях да чета. Тия са същите "експерти", като "журналистите" от Дойче зеле т.е. патологични лъжци!
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    име ( преди 3 години )
    На мен ми е по-интресно , как са стигнали до извода , че 100 вата енергия са 100 грама гориво. Но не с казва бензин , нафта , газ?! Утре от СБА може да изчислят друг разход , като залложат , че 100 вата са 150 грама гориво:)))
  • #4
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Измислени тестове, подгряването се пуска само докато климатика загрее автомобила. Ако караш 300 км с подгряване освен да ти си спари дто друго няма да спестиш.
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    до дупетата ( преди 3 години )
    А ДУПЕтатите от БСП с колела ли се возят?
  • #2
    14 rate up comment 2 rate down comment
    И какво ( преди 3 години )
    Вярно е че разходът се увеличава в студено време, ама по тая логика трябва да си седим все в къщи, че то а си отворил вратата на колата, а си похарчил някоя стотинка.Това статия в подкрепа на корона-изолацията ли е?
  • #1
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Депутат ( преди 3 години )
    От НС ми дават служебен Мерцедес, шофьор и ми плащат горивото. За какъв разход ме бръснете, не ви разбирам. Елате се запишете за ГЕРБ, и вас ще уредя. Да не сте в калта цял живот.