IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Илон Мъск вече е най-богатият човек на планетата

"Колко странно", писа шефът на Tesla, след като изпревари дори и Джеф Безос

Шефът на Tesla Илон Мъск вече официално е най-богатият човек на планетата според индекса Bloomberg Billionaires. В четвъртък ценните книжа на производителя на електромобили поскъпнаха с 4.8% и това позволи на Мъск, който е главен акционер в компанията, да изпревари в класацията собственика на Amazon Джеф Безос.
 
 
Илон Мъск, Tesla
 
  
С последната борсова корекция състоянието на Мъск вече се оценява на 188.5 милиарда долара - с около милиард и половина повече от това на Безос, който оглавяваше класацията от октомври 2017 досега. Както отбелязва Bloomberg, двамата са конкуренти и в друга област - надпреварата за частно овладяване на космоса. Там компанията на Мъск SpaceX се изправя срещу дружеството на Безос Blue Origin.

Последните 12 месеца като цяло бяха удивителни за родения в Южна Африка Мъск. Състоянието му порасна с над 150 милиарда долара, което по всяка вероятност е най-бързото и мащабно натрупване в историята. Основна заслуга за това има бумът при акциите на Tesla, чиято стойност се увеличи с рекордните за автомобилния сектор 743% за година в резултат на излизането на компанията на печалба (макар и крехка), включването й в индекса S&P 500 Index и цялостният ентусиазъм на инвеститорите към електромобилите.

 
Tesla, цени на акциите, 2015-2020
   
   
За да бъде най-богат в света, на Илон помогна и разводът на Безос, който трябваше да отстъпи около четвърт от състоянието си на бившата си жена Макензи Скот. Тя на свой ред дари значителна част от него за благотворителност. Самият Безос дари за благотворителни цели акции на стойност 680 милиона долара през ноември.

Bloomberg отблязва в анализа си, че скокът при Tesla е безпрецедентен за производител с капацитет едва около половин милион автомобила годишно, но че с влизането на Джо Байдън в Белия дом той може да продължи. Демократите спечелиха още две места в сената в Джорджия онзи ден и вече контролират горната камара, което вероятно ще позволи на Байдън да прокара амбициозната си програма за екологични мерки. Компании като Tesla ще са най-печеливши от нея.
 
  
Илон Мъск, Марс
Мъск твърди, че не се интересува от материалните неща, и че иска да използва състоянието си най-вече, за да ускори експанзията на човечеството в Слънчевата система
  
   
Илон Мъск притежава 20% от на Tesla след последните увеличения на капитала, но освен това разполага и с около 42 милиарда долара под формата на нереализирани опции. Самият Мъск обаче настоява, че не се вълнува особено от материални неща и притежава твърде малко активи извън акциите си. В интервю за Аxel Springer той заяви наскоро, че целта на цялото това богатство е да ускори човешката еволюция и да ни позволи овладяването на космоса. "Ще допринеса колкото мога повече за града на Марс", заяви той.

След съобщението на Bloomberg, че е вече най-богатият в света, Илон написа в Twitter: "Колко странно". И после добави "Добре, хайде обратно на работа".

По сметки на Bloomberg 500-те най-богати хора в света са добавили общо 1.8 трилиона долара към състоянията си през 2020 година, или около 31%. Главните печеливши са онези на върха на таблицата, където петима души притежават по над 100 милиарда долара, а други 20 имат над 50 милиарда.
 
  
Най-богатите хора в света според Bloomberg (ГАЛЕРИЯ):


 

0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 4 rate down comment
    ганьовчетата долу... ( преди 3 години )
    поверваха на балона Елънчу Африканския! "Кой е такъв? Кой...." ))))
  • #8
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Брутален наистина! Кой е такъв? Кой....
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Визионер далеч повече от продавача на книги! Да не забравяме че скоро ще е най големия доставчик на нет в света а и старшипа до две години ще доставя хора на 5000км. За 1.30ч.
  • #6
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Той всъшност ги няма тез пари, ако цената на акциите падне, което е само въпрос на време и цифрата ще намали. Може би до тогава още ще се вдига, но цените вече са пренадути 1000%, а това няма как да остане за дълго време
  • #5
    2 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    този измислен визионер за 15 години така и не се научи да прави автомобили от които да ти спира дъха и като малък да имаш постер на стената и заспивайки вечер преди коледната нощ на сутринта когато отвориш очи да видиш че в двора ти е паркиран твоя мечтан автомобил
  • #4
    8 rate up comment 9 rate down comment
    ttttttt ( преди 3 години )
    Балона се надува с бясна скорост, да видим колко ще издържи.
  • #3
    3 rate up comment 4 rate down comment
    край ( преди 3 години )
    В платната на Мъск духа вятъра на господарите на света.Практически ще забранят колите с двг за да се продава тесла. На Мъск му приватизираха космическата програма на НАСА. Ще им качва космонавтите на каквато цена каже - на толко.
  • #2
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Не съм фен на Тесла, меко казано, но Мъск ми е симпатичен - предприемач като от едно време, смел, вярващ в прогреса, разпалва мечтите на хората, и не робува на малоумната политическа коректност. Thumps up!
  • #1
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Браво на Мъск! За последните 12 месеца е забогатял с 150 милиарда долара, което е еквивалентна на БВП на България за около 3 години, ако не греша.