IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Илон Мъск вече е най-богатият човек на планетата

"Колко странно", писа шефът на Tesla, след като изпревари дори и Джеф Безос

Шефът на Tesla Илон Мъск вече официално е най-богатият човек на планетата според индекса Bloomberg Billionaires. В четвъртък ценните книжа на производителя на електромобили поскъпнаха с 4.8% и това позволи на Мъск, който е главен акционер в компанията, да изпревари в класацията собственика на Amazon Джеф Безос.
 
 
Илон Мъск, Tesla
 
  
С последната борсова корекция състоянието на Мъск вече се оценява на 188.5 милиарда долара - с около милиард и половина повече от това на Безос, който оглавяваше класацията от октомври 2017 досега. Както отбелязва Bloomberg, двамата са конкуренти и в друга област - надпреварата за частно овладяване на космоса. Там компанията на Мъск SpaceX се изправя срещу дружеството на Безос Blue Origin.

Последните 12 месеца като цяло бяха удивителни за родения в Южна Африка Мъск. Състоянието му порасна с над 150 милиарда долара, което по всяка вероятност е най-бързото и мащабно натрупване в историята. Основна заслуга за това има бумът при акциите на Tesla, чиято стойност се увеличи с рекордните за автомобилния сектор 743% за година в резултат на излизането на компанията на печалба (макар и крехка), включването й в индекса S&P 500 Index и цялостният ентусиазъм на инвеститорите към електромобилите.

 
Tesla, цени на акциите, 2015-2020
   
   
За да бъде най-богат в света, на Илон помогна и разводът на Безос, който трябваше да отстъпи около четвърт от състоянието си на бившата си жена Макензи Скот. Тя на свой ред дари значителна част от него за благотворителност. Самият Безос дари за благотворителни цели акции на стойност 680 милиона долара през ноември.

Bloomberg отблязва в анализа си, че скокът при Tesla е безпрецедентен за производител с капацитет едва около половин милион автомобила годишно, но че с влизането на Джо Байдън в Белия дом той може да продължи. Демократите спечелиха още две места в сената в Джорджия онзи ден и вече контролират горната камара, което вероятно ще позволи на Байдън да прокара амбициозната си програма за екологични мерки. Компании като Tesla ще са най-печеливши от нея.
 
  
Илон Мъск, Марс
Мъск твърди, че не се интересува от материалните неща, и че иска да използва състоянието си най-вече, за да ускори експанзията на човечеството в Слънчевата система
  
   
Илон Мъск притежава 20% от на Tesla след последните увеличения на капитала, но освен това разполага и с около 42 милиарда долара под формата на нереализирани опции. Самият Мъск обаче настоява, че не се вълнува особено от материални неща и притежава твърде малко активи извън акциите си. В интервю за Аxel Springer той заяви наскоро, че целта на цялото това богатство е да ускори човешката еволюция и да ни позволи овладяването на космоса. "Ще допринеса колкото мога повече за града на Марс", заяви той.

След съобщението на Bloomberg, че е вече най-богатият в света, Илон написа в Twitter: "Колко странно". И после добави "Добре, хайде обратно на работа".

По сметки на Bloomberg 500-те най-богати хора в света са добавили общо 1.8 трилиона долара към състоянията си през 2020 година, или около 31%. Главните печеливши са онези на върха на таблицата, където петима души притежават по над 100 милиарда долара, а други 20 имат над 50 милиарда.
 
  
Най-богатите хора в света според Bloomberg (ГАЛЕРИЯ):


 

0 от 500
  • #19
    3 rate up comment 1 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 3 години )
    Онези, които са инвестирали в биткойни и акции на Тесла, за момента се мислят за безсмъртни. Истината, както винаги е малко по-различна. Реално богатите хора имат земя, злато, оръжия или и трите.
  • #18
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    може ли да кажеш как ще доставя хора на 5 000 км за час и половина един приател пита за да те улесня това е три пъти по високо от скороста на звука прдвид че ще трябва и да спира зарда слизят идя се качвят пътници ще трябва да е 4 пъти ти някога на училище ходил ли си
  • #17
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    На Мъск едва ли му е особено приятно, че борсовите спекуланти са му налазили компанията и сега го притискат. Сам каза, че цената на акциите му се струва твърде висока - и това беше, когато струваха наполовина на сегашните нива. Но не се е намерил още начин да се изтребят тия пиявици
  • #16
    3 rate up comment 1 rate down comment
    до 17 ( преди 3 години )
    Ако мислиш, че високата борсова капитализация е пречка за фалита, що не провериш Theranos например :D
  • #15
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Заслужен успех, въпреки че тези т.н. "състояния" представляват цената на акциите им, а с не, че реално разполагат с тези пари. Един от малкото хора, пробили не само с 1 иновативен проект, а с повече. Най-големия му успех е, че направи така, че всички производители на автомобили да започнат да произвеждат хибриди и електромобили, а не само чипове за заблуда на изхвърляните вредни емисии и свръх чисти дизели (за едни дизелгейтове говоря)
  • #14
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Никой не го интересува. Децата се интересуват от такива класации. Кой е по по най
  • #13
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Елън Мъск ( преди 3 години )
    Аз съм голям Човек, не ми пука за парите и жените да не спирате дyпeтo да въртите! Срещнах мноо жени, сбъднах мноо мечти, но само твоята усмивка търсят моите очи!
  • #12
    3 rate up comment 3 rate down comment
    МИС ВСЕЛЕНА 2021 ( преди 3 години )
    Елън, ако четеш това, ожени се за мен! Искам да се къпя в злато, диаманти и разкош! Къщи, яхти и пътешествия! Никога няма да мога да ги изхарча ;( А останалите спрете да дишате хелий от балоните по парковете и запретвайте ръкави. Човека има 188 000 МИЛИОНА!
  • #11
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Богат човек е този, който живее в любовта и служи на Бог.
  • #10
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Ей тос балон ( преди 3 години )
    Много вероятно е акциите на Тесла да паднат но дори да стане е много малко вероятно да паднат до нивата от началото на 2020г тоест с над 80% а по-скоро ще е умерено така или иначе това не е най-важното