IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen окончателно приключи с плановете за завод в Турция

Компанията ще се фокусира върху разширяване на настоящи мощности

Volkswagen Group окончателно приключи с плановете си за създаване на завод в Турция. Това стана ясно от изказване на турския министър на индустрията и технологиите Мустафа Варанк по време на среща с местни медии.


vw турция


Според Варанк, решението на германския производител е станало окончателно, по информация от получено писмо от шефа на компанията Херберт Дийс, в което се обяснява, че Volkswagen спира всички свои проекти за създаване на нови мощности, включително и в Турция, като ще се фокусира върху разширяване на капацитета в съществуващите си фабрики.

По-рано миналата година, VW обяви, че замразява плановете си за завод в Турция. Като основна причина Дийс посочи кризата, свързана с коронавируса и намалялото търсене на автомобили. Варанк, обаче, твърди, че решението е политическо и е дело на "някои хора, които не искат такава инвестиция" в страната не по икономически причини. "Не ние, а Volkswagen ще загуби от този ход", допълва министърът.

Ще припомним, че от Volkswagen дълго време обмисляха къде да бъде новият завод, който трябваше да произвежда моделите Passat и Skoda Superb. Сред спряганите държави за инвестицията бе и България, като нашите власти предложиха на германците терени на мястото на бившия завод в Кремиковци, край София. Все пак, южната ни съседка бе предпочетена, като автомобилният производител дори създаде собствена фирма, регистрирана в Турция.


vw турция


Плановете включваха отварянето на завод край турския град Маниса, с капацитет от 300 000 автомобила годишно, в който трябваше да работят над 4000 души. Създадената за целта местна фирма, с капитал от над 900 милиона турски лири, обаче, подаде документи за ликвидация миналия месец, с което стана ясно, че турската авантюра на VW приключва.

Към момента, Volkswagen възнамерява да инвестира 1 милиард евро в заводите си в Словакия, като половината от тази сума ще е за осигуряване на капацитет и мощности за производството на следващите поколения Passat и Superb, които споделят една платформа и използват много общи части. Преместването на производството на Superb от Чехия в Словакия бе потвърдено и от Skoda.

В разговора на Мустафа Варанк с медиите стана ясно още, че плановете за производство на първия турски електромобил напредват със сериозно темпо. Създаденият за целта джоинт-венчър, наречен TOGG и включващ няколко големи местни компании и държавни институции вече строи завод край Бурса, а производството би трябвало да стартира през 2022 г. TOGG планира да пусне на пазара общо 5 електрически модела, сред които два кросоувъра, хечбек, седан и миниван.

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    VAYK това е частна компания и интересите им, най-вече финансови такива, са най-важното за тях.. Не кой е член и на какво е член...
  • #5
    1 rate up comment 2 rate down comment
    VAYK ( преди 3 години )
    Не ви ли радва факта, че неемците лъснаха как за ердогановите отстъпки щяха да изшиткат член на ЕУ дето веднъж не е наложил вето на решение на съюза и е подкрепял политиката му! Но ето, че пандемията дойде нещата се промениха, нито комшиите построиха завода, нито ние, но ня някои им светят някой части от тялото и това требе да се помни! Понеже и дизелгейт помним....
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    пепе ( преди 3 години )
    И стана ясно, че България е била "опция" само за да имат с какво да натискат Турция за по-добри условия.
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Сега ще поевтинеят с 50% :)
  • #2
    1 rate up comment 3 rate down comment
    radko ( преди 3 години )
    Жалкоооо....!Цените на имотите в Измир поскъпнаха здраво с цели 30%!
  • #1
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    пуу язък, че не ни избраха нас...