IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

На Луната ще се провеждат автомобилни състезания

Първата надпревара ще се състои през октомври 2021 година (ВИДЕО)

Звучи невероятно, но е истината, като проектът за състезания с радио-управляеми автомобили на Луната не е на NASA, а на компанията Moon Mark. И първата гонка ще се състои още през октомври тази година, съобщава Carscoops.


Луна


Идеята на проекта е младото поколение да бъде вдъхновено да се заеме със смели проекти. В него ще участват 6 отбора от различни училища. Те ще преминат предварителни състезания, а до финала ще стигнат само два от тях.

Всъщност, Moon Mark е партньор на компанията Intuitive Machines, която смята да стане първата частна фирма, кацнала на Луната. Състезанието ще бъде част от тази мисия, като състезателните болиди ще бъдат доставени на повърхността от спътник, който ще проведе и допълнителни експерименти. Какви точно, засега не е известно.



Партньор в проекта за организиране на състезанията на Луната е и компанията Frank Stephenson Design, работеща с автомобилни производители като Ferrari и McLaren. В проекта участват още аерокосмическата компания Lunar Outpost, The Mentor Project и разбира се, NASA. Космическа агенция предоставя на компания Intuitive Machines място за болидите на борда на първата лунна мисия, насрочена за 2021 година.

Самата надпревара обещава да бъде зрелищна, тъй като автомобилите ще бъдат оборудвани с оказване, което е способно да издържи удари в повърхността след скокове. Управлението на самите машини ще става реално време. Това означава закъснение с около 3 секунди при предаване на картината, тъй като Луната се намира на разстояние от 384 400 км от Земята.



Болидите ще бъдат доставени на Луната с ракета SpaceX Falcon 9 през октомври, като това ще бъде най-скъпото автомобилно състезание в историята.

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Илон Мъск ( преди 3 години )
    FALCON 9 е моя ракета. Ако и когато АЗ кажа, тогава ще има извънземни състезания. Дотогава стреляйте с пиратки от балкона.
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Vanko 1 ( преди 3 години )
    Абе бегай тея миксери! - Брато, на Луната няма атмосфера, дизелогрухтери там не работят - Абе бегай тея миксери бе! TDI-то е кола за истински мъже! Астронавтите и подводничарите са ***! Истинския мъж яде скара и налива нафта!