IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Луноходът на Toyota беше кръстен на всъдеход

Машината ще се отправи към спътника на Земята през 2027 година

Японската агенция за космически изследвания JAXA и Toyota Motor Corporation разкриха името, избрано за пилотираната лунна машина. Тя се казва Lunar Cruiser по аналогия с всъдехода Toyota Land Cruiser.


Toyota Lunar Cruiser


От прес-службата на японския производител обясниха, че името, избрано за лунохода, се асоциира с „качество, дълголетие и надеждност“ - три от основите характеристики на автомобила Land Cruiser.

Toyota и JAXA подписаха споразумение за съвместна разработка на лунохода още през лятото на 2019 година. Работата по проекта стартира в началото на 2020 година, като всеки елемент от прототипа Lunar Cruiser се изготвя с помощта на симулатор, който се тества при високи температури и големи натоварвания. Разположеното в кабината оборудване се моделира на компютър.


Toyota Lunar Cruiser


Тестовият прототип, който ще бъде изграден на базата на един от актуалните модели на Toyota, трябва да бъде напълно готов през 2022 година. Експерименталният луноход ще има по-малки габарити и ще премине сериозни изпитания на Земята. Когато те завършат, компанията ще започне сглобяването на крайния вариант на Lunar Cruiser. Той ще е дълъг 6 метра, широк 5,2 метра и висок 3,8 метра.

Кабината с площ 13 квадратни метра ще има система за подаване на въздух, проектирана за двама космонавти. Планът на Toyota е машината да отлети към Луната през 2027 година.

Още снимки на лунохода - вижте в галерията:

Снимки: Toyota

0 от 500