IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

НАСА търси помощ от автомобилните компании

Те трябва да разработят автономни роботи и роувър за мисия на Луната

НАСА търси помощ от автомобилните компании

Една от целите на така наречената "Програма Артемида" на НАСА е завръщането на хората на повърхността на Луната. При това там трябва да отидат "първата жена и следващият мъж". Официалната формулировка на целта напомня, че мъже вече за кацали на естествения спътник на Земята. За да се увеличи ефективността на изследванията, които ще правят астронавтите, космическата програма има нужда от автономен транспорт.

"Програма Артемида" трябва да се превърне в най-голямата експедиция до Луната в цялата история на космическите проучвания. Поради което НАСА изпрати запитвания до водещите автомобилни компании, както и до центрове, участващи в изучаването на робототехниката, с молба да помислят върху създаването на лунен роувър и роботи в помощ на астронавтите. Автономните "единици" трябва да изследват района, в който хората не могат или не искат да влязат сами.

Предполага се, че новият роувър ще бъде проектиран за няколко души и ще има отворен кокпит (тоест астронавтите на него ще трябва да носят скафандри). В допълнение, той трябва да има най-модерното комуникационно оборудване. "Програма Артемида" предвижда прехвърлянето на астронавти в онзи регион на Луната, където хора все още не са стъпвали - на Южния полюс.

От ръководството на програмата заявиха, че радиусът на действие на астронавтите пеша няма да надвишава половин миля. Ако обаче те бъдат подкрепени от пълноценен транспорт, тяхната ефективност ще нараства в геометрична прогресия.

Снимка: НАСА

0 от 500