IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-шокиращата допълнителна опция в историята

В една страна всеки можеше да оборудва колата си с... огнехвъргачка, за да я пази от крадци

Допълнителните екстри към съвременните автомобили, включват всичко от хромирани прагове до комплект куфари за 40 000 евро (от Rolls-Royce, разбира се). Но едва ли някога е имало по-екзотична екстра от тази, предлагана в Южна Африка преди двайсетина години. Тогава в африканската държава човек можеше съвсем свободно да плати 3900 ранда (около 650 долара) и да оборудва автомобила си с... огнехвъргачка против крадци.
  
   
огнехвъргачка
  
  
Напълно функционалното устройство бе измислено от местния изобретател Шарл Фури, който го нарече "Бластера". Представляваше дюзи, вградени във вратите и свързани с бутилка за втечнен газ в багажника. При засечен опит за проникване в автомобила дюзите се задействаха и окъпваха злосторника в огнени струи.

Фури уверяваше, че целта на устройството не е да нарани крадеца, а просто да го изплаши - "защото кой крадец ще стои търпеливо една минута под огнената струя, за да пострада наистина?". Колкото и да не е за вярване, местните власти не намериха нищо нередно в идеята му. Всъщност първият човек, който си поръча устройството, бе полицейският шеф от Йоханесбург Дейвид Уокли. Пред медиите той обясни избора си така: "има определени рискове от използването на тази система, но има и доста сериозни рискове от това да не разполагаш с нея".
  
  
 
  
  
Изобретението на Фури се прочу по цял свят и даже му донесе приза за мир от легендарните ИгНобелови награди - връчвани за научни постижения, които "ни карат първо да се разсмеем, а после - и да се замислим".


 

0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    д-р Исня ( преди 3 години )
    В ЮАР колите трябва да пръскат *** при всяко доближаване на външен човек до нея. 9 от 10 случая ще са основателни.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    жалко но факт ( преди 3 години )
    На сила хубост не става, скачаха по площадите , дадоха им свобода и се видя че за нищо не стават
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    това няма да работи при втория опит... иначе провокативна идея. Напомня ми една руска аларма от миналото, която пък пускаше газ в купето при засечен опит за кражба :)