IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW патентова капак-трансформър

Баварската компания се върна към идеята на свой бивш дизайнер

През далечната 2008 година дизайнерът на BMW - Крис Бенгъл, предлага идеята за гъвкава форма на конструкцията автомобила, която е внедрена в концептуалния модел GINA, но тогава тя не получава развитие. Сега обаче в BMW се връщат към това решение, като патентоват подобна технология.


капак BMW


Автомобилите вече са оборудван със самоповдигащи се спойлери (както при Porsche, например, а в конкретния случай капакът самостоятелно променя издатината си в зависимост от скоростта на движение. Благодарение на това се подобрява обтекаемостта на автомобила, а с промяната на ъгъла на наклона на капака се увеличава притискателната сила.

На чертежите за подаване на заявка за патент е изобразен капак на автомобил, който може да премества трансформиращата област в зададеното направление. При това елементите, образуващи повърхността на каросерията се съединяват един с друг в определен порядък.

Патентът не се ограничава само с това устройство. Втората идея е да се скрият всички пукнатини, а също и частичките, тъй като те нарушават аеродинамиката. Например, подвижвана каросерия включва чистачките само при необходимост.

Друг интересен момент е,че трансформируемите области са направи от специална сплав, запомняща форма на детайла, като го връща в изходно положение без намеса на някаква механична задвижваща система.

Промяната на аеродинамиката може да бъде особено полезна за състезателните коли. Благодарение на патента на BMW трансформацията на каросерията може да стане реалност в съвсем близко бъдеще. Не е ясно обаче колко ще струва ремонта на елемента при удар, както и доколко ще може да се възстанови детайла.

Снимка: BMW

0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 5 rate down comment
    до #2 ( преди 3 години )
    бе ти си карай реното, че (съвсем скоро) като го купи дачия ще ходиш на ежеседмичните ремонти чак в Турну Мъгуреле!
  • #2
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Концептуален ( преди 3 години )
    Концепта беше някакво недоразумение с материал от палатка вместо ламарина, което би издържало не повече от месец в летни условия и не повече от седмица - в зимни, дори да не ползвате функциите за смяна на формата.
  • #1
    3 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Много марки ще изчезнат от пазара през следващите години. Ако продължават така, нищо добро не ги очаква, заедно с Ауди и Мерцедес.