IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нови камери в Европа ще измерват дистанцията между автомобилите

На първо време нарушителите ще бъдат наказвани само с предупреждение

Нови камери за наблюдение на пътната обстановка ще се появят по пътищата на Европа. Първият подобен комплекс вече работи в тестов режим във Великобритания, като се очаква той да се появи и в други държави.


камери


Оказва се, че голяма част от шофьорите игнорират правилото за дистанция по време на движение. Само за 2 месеца работа по британските шосета са отчетени около 26 000 нарушения. Предвидената в правилника глоба е 15 лири, но на първо време нарушителите ще получават само писмено предупреждение, съобщава Daily Mail.

Безопасният интервал между автомобилите новата камера определя не с помощта на разстояние, както вероятно мнозина си мислят, а с времето за придвижване. Ако автомобилите се движат с разлика от под 2 секунди, тогава нарушителят получава предупреждение.

Доколко ефективни ще се окаже този подход, предстои да стане ясно. Специална система ще анализира поведението на водачите, които бъдат заснети и ще проверява дали те са извършвали и други нарушения на пътя. За Великобритания проблемът с неспазване на дистанции на пътя е доста сериозен, тъй като статистиката показва, че всяка осма катастрофа става именно по тази причина.

Снимка: Carsweek

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Big brother не спи.
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Системата е малко по сложна - но най-общо- наблюдава се участък от около 500-600м, като маркировката за която говори 1 е непоресредвено преди камерата когато става самото замерване - начало на зоната и още 2 маркера според които мерят дистнцията. Не съм попдал на такива в Австрия, предимно са мобилни и се крият по мостове и доста кофти за различаване. Подобно на тези за скорост - нямя общо с безопасност, предимно касичка е историята.
  • #2
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Има отдавна такива камери в Австрия, и глобите не са 15 евро, а са доста солени. При скорост от 120 км в час минималното разстояние от предната кола е 3 сек.
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    До колкото знам в Австрия отдавна има такива. Има и специална маркировка преди такива участъци за да ти помогне да се ориентираш каква дистанция трябва да поддържаш