IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Глобален недостиг на чипове блокира производството на коли

Автомобилните компании наддават за компоненти срещу производители на смартфони и лаптопи

Остър недостиг на микропроцесорни чипове предизвиква сериозни прекъсвания в производството на някои от най-популярните автомобилни марки, както и на всевъзможни други устройства - от смартфони до телевизори, предупреждава агенция Reuters.
  
   
TSMC, чипове
  
   
Причините за все по-сериозната криза са няколко: трескаво изкупуване от страна на китайската Huawei, пожар в един от основните заводи за чипове в Япония, стачка във Франция и карантини заради коронавируса в Югоизточна Азия. Но най-сериозният фактор всъщност е продължаващото от години подценяване от страна на производителите на чипове, които така и не подготвиха производствата си за очаквания бум в търсенето покрай 5G.

"В цялата електронна индустрия има недостиг на компоненти... Производство, което досега ни отнемаше един месец, сега отнема два", коментира Дони Жан, изпълнителен директор на китайската Sand and Wave.

Автомобилното производство страда най-вече от липса на чипове за WiFi и Bluetotooth. За тези компоненти автоконцерните се състезават с множество конкуренти - производители на лаптопи, смартфони, телевизори и всякакви други устройства.
  
   
TSMC, чипове
  
  
От холандския производител на полупроводници NXP информираха клиентите си, че ще трябва да увеличат цените на всички продукти заради "значително поскъпване" на суровините за тях и "остър недостиг" на чипове.

Лидер в производството на чипове е тайванската TSMC, която снабдява Apple и Qualcomm. Корейската Samsung държи второто място, нататък следват SMIC, GlobalFoundries и UMC.

 

0 от 500
  • #2
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    М'да-а-а-а, автомобилният свят свърши... Щом проблемът не е в липсата напр. на високоякостна стомана за цилидрови блокове, колянови валове и мотовилки, а на "чипове за WiFi и Bluetotooth", значи всичко, свързано с радостта от автомобила, приключи. Оттук нататък ще караме таблети на колела и ще се молим да не "забие", защото от IT-поддръжката (бившия автосервиз) си нямат представа как да ви оправят МПС-то (пардон ЕПС-то) и освен "Ами рестартирайте..." друго не знаят... :-(
  • #1
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Nev ( преди 3 години )
    Препрограмират ги за ваксините! :))