IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Subaru потвърди електрически SUV за Европа

Кросоувър ще e общ проект с Toyota и ще бъде представен през пролетта

Subaru обяви, че първият електрически модел на марката ще бъде представен в Европа през първата половина на 2021 година. Електромобилът ще е средноразмерен SUV, с габарити подобни на актуалния Forester, като ще е конструиран на обща платформа с Toyota.


subaru ev suv

За съвместната работа на двете японски марки по отношение на 4х4 и електрически технологии се знае още от 2019  година. Тогава Toyota направи допълнителни инвестиции в Subaru, като обяви, че ще увеличи дела си от 16,83% на поне 20% в производителя на машини с боксер двигатели.

Все още няма информация за новия електрически SUV на Subaru. Много е вероятно той да споделя гените на бъдещия Toyota BZ, както и голяма част от дизайна му. Ще припомним, че планираният електромобил на Toyota ще е с размерите на RAV4, но ще предлага повече пространство в салона. И ще бъде един от цяло семейство електромобили, които ще се предлагат по цял свят.

Възможно е и други модели на Subaru да са общи електромобили с Toyota. От компанията заявяват, че са впрегнали усилия да намалят емисиите си и да покрият строгите европейски изисквания. Предлагането на изцяло електрически модели ще е втора стъпка за марката, след лансирането на хибридните версии на Impreza, XV и Forester.


Toyota BZ
Toyota BZ (рендер)


В САЩ Subaru предлагат плъгин хибридна версия на модела XV, който отвъд Оекана е с името Crosstrek. Машината за американския пазар също е с технологии от Toyota, но дали и в Европа ще се предлагат подобни зареждаеми хибриди или японците директно ще прескочат към електромобилите, все още не е ясно.

Любопитно е какво ще е положението с друг партньор на Toyota – Suzuki. Двете компании вече размениха готови модели, които се предлагат ребрандирани на различни пазари. Така, в Европа на пазара излиза плъгин хибридния SUV Suzuki Across, който по същество е Toyota RAV4 PHEV. Дали ще видим и електромобили на Suzuki, които са разработка на Toyota, явно е въпрос на договорки. И пари…

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Жоро ( преди 3 години )
    Пак ще направят най грозното и кичозно возило!
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Nev ( преди 3 години )
    До 3: Амиго, Тойота до сега имат над 1000 патента разработвайки полупроводникови батерии със сух електролит, това на "няма да правим електрички" ли ти прилича, или май си чел други "новини"?
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ел.боксер, таковата, ако направят, ги признавам Субару!
  • #2
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До 2, 3 ( преди 3 години )
    Те като инвестират в хибриди нали е почти същото хибрида е наполовина електромобил с цялото му задвижване но наполовина мощност на ел.мотора и малка част от батерията което е важно докато няма достатъчно батерии вместо 1 електромобил със същите батерии правят няколко десетки хибрида скоро ще разберем дали изостават
  • #1
    8 rate up comment 2 rate down comment
    none ( преди 3 години )
    Само допреди по-малко от година, шефовете в Тойота обясняваха на целият свят, как нямало да превят електрички (или не било приоритет за тях, не помня точно), понеже произвеждайки хибриди били по-екологични и други подобни глуп0сти. Сега като гледам нещо са забравили за "екологичните" си хибриди и са се разбързали с електрическите модели. Само че, май са даже и зад ФВ с графика като гледам. За подобно нещо си има термин. Нарича се: корпоративно късогледство, и обикновено коства лидерството им.