IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda създаде "ангел-хранител" за деца

Устройството помага на малчуганите да се чувстват спокойно на пътя (ВИДЕО)

Компанията Honda представи устройството Ropot, чиято цел е да направи пътищата по-безопасни за децата. То е нещо като ангел-хранител за тези, които ходят само до училище и се връщат обратно до дома си. Устройството се поставя на рамото на детето и изпълнява ролята на втори чифт очи и уши.


Ropot Honda


Автомобилният производител от доста време работи, за да направи Япония по-дружелюбно място за пешеходците. А най-застрашени от тях са именно 7-годишните, за които е напълно нормално да ходят сами на училище, тъй като често им се налага да пресичат улиците. В същото време обаче техните родители са доста притеснени.

Според учените, едно дете на 7 години има по-слабо развито периферно зрение в сравнение с възрастен човек. Като се добави липсата на опит и непознаване на правилата на движение, става ясно, че за тях улиците са едно наистина много опасно място.

За да може устройството да заработи, в първия ден родителят трябва задължително да придружава детето. Така Ropot запомня маршрута, по който стига до училище. Когато малчуганът тръгне сам и стигне до пешеходна пътека, Ropot започва да жужи, като така му напомня да погледне надясно и наляво.



Малкият робот също така има датчик, с който открива приближаващи се превозни средства, а освен това е оборудван със система GPS. Благодарение на нея, родителят може във всеки един момент да следи движението на детето.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500