IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Неизвестен плати 170 000 долара за регистрационен номер

Табелата "О10" има 118-годишна история и е сред най-старите в света

Автомобилната култура има много различни страни - някои реставрират стари коли, други си падат по тунинг, а трети колекционират регистрационни табели за автомобили. Наскоро един от последните, който е пожелал да остане анонимен, е платил 170 000 щатски долара за регистрационен номер.


регистрационен номер


Защо обаче именно "О10" е толкова интересен и ценен? Чарлз Томпсън, дядо на продавача, е бил десети поред на опашката за първите регистрационни табели, пуснати в Бирмингам през 1902 година. След това табелите и документите за тях са се предавали по наследство.

Самият Томпсън е роден през 1847 година в Бирмингам и е притежавал компания за канцеларски материали в града. След кончината му през 1955 година автомобилът му заедно с номерата е станал собственик на сина му Бари, който е баща на продавача. Той харесал ексклузивността на табелата, въпреки че се е ориентирал към друг бизнес - с дървесина.


регистрационен номер


След смъртта на Бари през 2017 година агенцията, отговарящи за регистрационните номера в Англия, решила да не унищожава номерата, а да ги остави на наследниците му като реликва. За тях обаче явно парите са по-цени и затова те ги пуснаха на търга чрез аукциона Silverstone Auctions, като успяха да ги продадат за 170 000 долара.

Снимки: Silverstone Auctions

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Искам да отбележя, че след смъртта на първия собственик, който явно щстливо е успял да доживее до 108 години, автомобилът му заедно с номерата е станал собственик на сина му Бари, който е баща на продавача.Съжалявам, ама това вече е скандално, не е даже смешно вече
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )