IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американец взе $150 000, след като му отказаха номер "Аз съм Бог"

Съдът разреши на мъжа да кара с такава регистрационна табела на колата

Американец взе $150 000, след като му отказаха номер

Американецът Бени Харт осъди Департамента по транспорт за 150 000 долара заради отказа да му бъде издаден регистрационен номер с надпис "IM GOD" ("Аз съм Бог"). Осен това, съдът нареди на мъжа да бъде издаден такъв номер, съобщава The Washington Post.

Историята започва през 2016 г., когато Харт и съпругата му се местят от Охайо в Кентъки. Преди това, в продължение на 12 години, мъжът кара в родния си щат с номер IM GOD. Според законите в Америка обаче при преместване от един щат в друг са нужни нови регистрационни табели за колата. 

Харт си поръчва такива, но местния Департамент по транспорта му отказва. По законите на САЩ, собственикът може да си избере всякакъв надпис за номера, но той не трябва да бъде вулгарен или неприличен. И във ведомството решават, че фразата IM GOD попада под това определение.

регистрационен номер

Решението не устройва 84-годишния атеист, който твърди, че никой не може да докаже кой е Бог и кой не е. Затова и няма как да му забранят да кара с такава табела на колата. Мъжът наема адвокати, като процесът продължава 4 години и в крайна сметка Харт печели
.
Сега Департаментът е задължен да му изплати 150 000 долара като компенсация, но всички тези пари ще отидат за хонорари на адвокатите. Харт обаче е доволен, тъй като е постигнал своето и ще може да постави отново номер IM GOD на своя автомобил.

Снимки: Freedom From Religion Foundation

0 от 500
  • #5
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Естете, разбираш от право, колкото и от коли предполагам. Как реши, че е ходил по съдилища и си е губил времето? Това не е наказателно дело, няма свидетели и други подобни и неговото присъствие е пожелателно, а не задължително. Адвокати го представляват в съда и той чака решението където намери за добре. В случая някой държавен чиновник се е направил на интересен и не му е дал законното право за номер какъвто си иска той. Хубаво е да се види, че там съдът е независим за разлика у нас.
  • #4
    7 rate up comment 8 rate down comment
    Естет ( преди 4 години )
    Изгубил 4 години от живота си по съдилищата и накрая парите ги дава на адвокатите...Ами не Бог тоя...
  • #3
    15 rate up comment 5 rate down comment
    пропов ( преди 4 години )
    ЕвалаОсобено яко е че е атеист. Всъщност човека просто се възползва от правото си на абсолютно демократичен принцип. И в неговите действия има доста тънка нишка ирония. Щом не може да се докаже кой точно е Бог, значи може да е всеки!
  • #2
    12 rate up comment 3 rate down comment
    д-р. Куртев ( преди 4 години )
    И докато в Европа искат за такива номера милиони,човека си е платил 10-20 $ повече от стандартния номер !
  • #1
    12 rate up comment 36 rate down comment
    Православен ( преди 4 години )
    Жалко, че не се е вразумил. Господ му е дал шанс с това преместване да се откаже от безумието си, но той е продължил да упорства цели 4 години. Съвсем скоро ще види кой е Господ и ще се разплаща за безумието си цяла вечност!