IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо е опасно да съхраняваме дизелово гориво в гаража

Не е толкова лесно възпламеним като бензина, но е доста отровен

Все още има доста хора, които съхраняват туби и други съдове с дизелово гориво в гаражите си. Причините са много - намерили сте евтина нафта "по втория начин", имало е спад в цената и се очаква повишение и още ред други. Но съхранението на това гориво за дълго време си има и своите опасни страни.


дизел в гаража


Нафтата е много по-безопасна от бензина от гледна точка на възпламеняване и парите й не са толкова пожароопасни. Дори и да се получи пожар, той не е с такава експлозивна сила като бензина (но все пак може да стане страшно) и огънят може да се потуши сравнително лесно. Ако съхранявате голям обем дизел, той може да изпуска вредни за здравето изпарения. И вместо да се окажете застрашени от пожар, има опасност от сериозно натравяне. Затова трябва много внимателно да се съхранява, особено ако е близо до жилищни помещения.

Основният проблем при дизеловото гориво е свързан с неговата висока степен на изпаряемост. Парите са много вредни за човешкото здраве и могат да причинят неприятни последици и усещания. Симптомите на полученото отравяне с дизелови пари могат да се появят в рамките на две седмици след осъществяване на контакт с този вид гориво. Важно е да се отбележи силното дразнещо действие на изпаренията върху лигавиците.


дизел в гаража


Наличието на продължителен контакт може да причини на човек кожни заболявания, болка и отоци. Основен виновник за това са сярата и серните съединения, които се съдържат в нафтата. Колкото повече такива има в горивото, толкова по-силна ще бъде степента на отравяне. Най-силно отравянето с парите през дихателните пътища се усеща при деца. Главоболието, апатията и много други нарушения на нормалното състояние са основните признаци.

Защо да избягваме вдишване и случайно преглъщане? Дизеловото гориво е много по-токсично от бензина. Ако в процеса на преливане от един съд в друг с помощта на маркуч погълнете дизел, наличните химикали могат да попаднат в стомаха и да причинят отравяне. Поглъщането има вредно въздействие и върху чернодробните клетки. Когато има разлив на гориво, не е добре той да стои дълго време, тъй като може да реагира с кислорода и дълго време да отделя вредни вещества. Различни съединения и продукти, получени по време на окисляването на химическите елементи във въздуха, имат токсичен ефект.


дизел в гаража

За да се почисти успешно зоната на разлятото гориво, най-оптималният вариант е да се използват специални химикали. Тяхната задача е да разграждат сложните химични съединения до по-прости компоненти, които лесно се разлагат от околната среда. Отърваването от остатъчните продукти става възможно благодарение на паразитни бактерии, които "ядат" дизелово гориво и го преработват. В краен случай, подобно на разлив от масло, може да се използва и пясък, който да "попие" нафтата.

Съхранението на дизелово гориво може да се извършва през цялата година, при температурен режим, който не надвишава 20 градуса. Ако температурата стане по-висока, процесът на изпаряване става по-интензивен и дори след 6 месеца може да отдели значително количество химически съединения във въздуха. Същевременно, толкова дълго престояло гориво губи от характеристиките си и не е добро за автомобилния двигател.

0 от 500