IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Mercedes ще освободят 15 000 души

Съкращенията ще станат факт през следващите 5 години

Екологичните норми за автомобилните производители в Европа стават все по-жестоки, като те вече трябва да плащат глоби, ако средните нива на вредни емисии (СО2) на гамата модели превишават 95 грама на километър. Това означава, че бензиновите двигатели трябва харчат средно 4,1 л/100 км, а дизелите - 3,6 л/100 км.


Ола Калениус


Част от производителите, сред които е и германският концерн Daimler, не успяват да покрият тези стандарти. Като прибавим и сериозния спад на продажбите заради коронавируса, нещата стават още по-сложни и компаниите търсят всякакви начини за снижаване на разходите.

При Mercedes-Benz, например, продажбите в Европа за първите 9 месеца на 2020 година, са спаднали с 1/4 (24%) - до 514 159 автомобилa, което допълнително утежнява положението на производителя. Това накара главния изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус да обяви, че компанията ще се "свие" през последните 5 години.

Босът не уточни, каква част от персонала ще бъде съкратен за този период, но според информации в медиите в Германия, Daimler се готви да уволни около 15 000 души. Едновременно с това концернът ще инвестира огромни суми в разработка на нови електромобили и на нова операционна система за автомобили на Mercedes-Benz, която трябва да бъде представена през 2024 година.

Средствата за тези инвестиции ще дойдат от увеличение на продажбите на пазара в Китай, в който Mercedes-Benz вижда най-голям потенциал през следващите 10 години.

0 от 500
  • #3
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Те могат да ги покрият, ама ще си купиш ли E-клас с двигател 120к.с.? Защото смисла на марки като Мерцедес, БМВ и Ауди кото са в луксозния сегмент е да предлагат повече екстри и повече мощност
  • #2
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Младен ( преди 3 години )
    Правилно. Да не са дремали.
  • #1
    23 rate up comment 5 rate down comment
    Естет ( преди 3 години )
    Голяма работа...В България стотици хиляди загубиха работа и препитание от март месец насам, без да получат и 1 лев компенсация...Тия ще вземат по 10 заплати и по още толкова помощи от държава...Тръгнахме сега за Мерцедес да ревем...Като не могат да покрият емисиите, други производители ще ги покрият!То не е само да лежат на стари лаври от W124 насам и да смятат, че някой им е длъжен!