IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler ще плати 1,5 млрд. долара за дизеловия скандал в САЩ

Над половината сума е глоба, а останалата – обезщетение за собственици на манипулирани автомобили

Ръководството на германския концерн Daimler ще трябва да заплати 1,5 млрд. долара за регулиране на последствията от скандала с продадените на пазара в САЩ автомобили с манипулирани дизелови двигатели, съобщава Automotive News.


Daimler


Глобата е доста сериозна, като целта на властите в САЩ е да покажат ясно и на останалите производители, че не бива да нарушават екологичните закони в страна за бъдеще. Повече от половината сума – 875 млн. долара, е административна санкция, като тя трябва да бъде платена първа.

Останалите пари ще отидат за обезщетения на собствениците на превозни средства с манипулирани дизелови двигатели. Това означава, че Daimler ще заплати по 3500 долара за всеки автомобил, продаден на пазара в САЩ през периода 2009-2016 година. Става въпрос за около 250 000 коли.

За германския производител сумата е доста сериозна, но той няма друг избор, тъй като, ако не я плати, няма да има възможност за пълноценна работа и развитие на американския пазар. Затова е ръководството на автомобилния концерн планира да плати парите във възможно най-кратки срокове.

Снимка: Daimler

0 от 500
  • #4
    8 rate up comment 3 rate down comment
    КАТ ( преди 3 години )
    София, акт за водач на МПС без DPF+катализатор (при дизелите ги има и двете) в размер на 5000 лв. При повторно нарушение: отнемане на СУМПС и МПС. При последвало нарушение: съд по бързата процедура за умишлено нанасяне на вреда върху общественото здраве.
  • #3
    6 rate up comment 8 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 3 години )
    Лоените мозъци все пак трябва да са доволни - ако ЕС им беше тряснал съответните глоби на канцерогенните им тркалници, сега щяха всичките да са в историята. Правили били коли от 100 години. И не се научиха.
  • #2
    12 rate up comment 12 rate down comment
    ГроздетоКисело ( преди 3 години )
    Видяхме всички манипулираха данните , а това ,че и те са го направили не остават по-назад ама хейтърите и бедняците ще плюят винаги и ще казват то няма разлика между S Class и Genesis , разликата е че едните правят коли от 100 години а другите правят пластмасови легени представяйки ги за коли с поддръжка като за премиум кола, а всичко в нея евтинджос, аре със здраве социалнослаби и мозъчно умрели индивиди
  • #1
    11 rate up comment 7 rate down comment
    Премиум ( преди 3 години )
    Премиум марка, с премиум дизели иии една премиум глобичка - защото всичко е премиум. Браво!