IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте как 2,1 млн. долара отиват на боклука

Rimac показа как тества за безопасност хиперколата си C_Two (ВИДЕО)

Хърватският производител Rimac публикува видео от вътрешните краш-тестове на електрическата си хиперкола C_Two. По време на изпитанията бяха разбити напълно два прототипа, чиято обща стойност е 2,1 млн. долара.


Rimac C_Two


Освен реалните тестове инженерите провеждат и виртуални, като проверяват твърдостта на монокока, който е направен от карбон. Едва след това хърватите пристъпват към пълно пълноценни изпитания на двувратката.

Първото от тях е челен сблъсък с деформируемо препятствие с 40-процентно покритие при скорост от 40 км/ч. В Rimac са останалите доволни от резултата, но признават, че ударът с такава скорост е "направо разрушителен".

Вторият C_Two става жертва на по-сложно изпитание - той е блъснат в същото препятствие, но при скорост от 56 км/ч, като резултатът отново е одобрен от инженерите на компанията. Въпреки сериозното деформиране, предната част на каросерията поглъща удара и поражения по пасажерите са минимални - датчиците на манекените не фиксират сериозни натоварвания.



Хиперколата на Rimac се задвижва от 4 електомотора - по един на всяко колело. Сумарната мощност е 1914 конски сили, което позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 1,97 секунди. Моторите се зареждат от блок акумулатори с капацитет 120 кВт/ч, като пробегът с едно зареждане е 650 км (по цикъла NEDC).

Снимка и видео: Rimac

0 от 500
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Най-важното ( преди 3 години )
    Енергията, силата на удара при 56 км/ч е ДВОЙНО по-голяма от тази при 40 км/ч. Димитър Илиев го каза: скоростта е квадратична величина. Много малко по-бързо означава двойно или петорно по-тежко.