IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещето на Mini: нови кросоувъри и електромобили

Още по-компактен хечбек и по-голям Countryman, без хибриди

Mini обяви плановете си за близкото бъдеще, които включват доста сериозно обновяване и разместване на моделната гама, както и по-сериозен фокус върху електрификацията и по-сериозна експанзия към китайския пазар.


Mini hatch

Mini Hatch: изображение от Auto Express

Сред новостите, които се очакват са по-малък хечбек с три врати, електрически кросоувър и по-голяма версия на Countryman. Същевременно, слабо продаващите се модели като Convertible и Clubman, както и плъгин хибридите, ще отпаднат от гамата, като по този начин марката ще направи първите си стъпки по пътя към изцяло електрически бранд.

Според босът на марката Бернд Кьорбер, в интервю за изданието Auto Express, плановете за следващото поколение модели на Mini е готов на "80 процента". Фокусът е поставен върху развитието на електрическата мобилност, още по-големия ангажимент в кросоувър и премиум компактния сегмент, както и затвърждаването на пазарната позиция в Китай.

Първият от трите основополагащи нови модела ще е готов през 2023 г. Той ще бъде по-малък хечбек с три врати, с който Mini ще се върне към корените си на производител на субкомпактни автомобили. Моделът ще се предлага с бензинови двигатели и в изцяло електрическа версия

Електрическата модификация ще бъде изградена на изцяло нова платформа на джоинт-венчър партньора Great Wall, като ще се произвежда в Китай, откъдето ще се доставя по цял свят. Бензиновият модел ще е със същия дизайн и размери, но ще е на платформа на BMW и ще се прави в завода на Mini във Великобритания.

Mini EV Crossover

Mini EV Crossover


През 2024 година ще се появи изцяло нов компактен кросоувър, който ще е с електрическо задвижване. Той ще е на същата платформа от Great Wall като хечбека и ще задоволи все по-нарастващия апетит за подобни машини по света, както и ще засили позициите на марката в Китай. Новият модел ще е позициониран между хечбека и Countryman, като за целта, настоящият най-голям модел на марката ще стане още по-голям.


Mini countryman

Mini Countryman

Бъдещият по-голям Mini Countrymen ще е с размерите на BMW X1, но ще запази настоящите си пропорции. Моделът ще се предлага с бензинови и дизелови двигатели, но ще има и изцяло електрическа версия. Но за разлика от по-малкия кросоувър и хечбека, ще е на платформа на BMW. Най-вероятно няма да видим плъгин хибридна версия, тъй като Кьорбер е уверен, че нарастващият пробег на следващото поколение електромобили ще направи тази технология ненужна.

Що се отнася до Convertible и Clubman, мениджърът заявява, че няма официално решение за бъдещето на двата модела, но се надява поне кабриолетът да види ново поколение, тъй като е един от малцината останали на пазара подобни модели и е допринесъл много за развитието на марката.

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 3 години )
    На мен ми харесват моделите с кръгли фарове (без Countryman). Във време в кото 4.6м СУВ се задвижват от 3 цилиндрови двигатели, малка кола с 4 цил. 2.0 и добро управление е яко. Цените им не са много яки :-)
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    само на мен ли тези псевдо автомобили тип мини сув (mini clubman, mini coutryman и т.н), ми изглеждат като *** след радиоактивно облъчване? Ако имаше нещо романтично и секси в тези коли - то си остана в оригиналното мини моделче и то моделите до 2000г
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 3 години )
    Ами май това е тенденцията в Европа - бъдещето на Мини е GreatWall