IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo подготвя още по-малък кросоувър

XC20 ще получи нова платформа и ще се задвижва на електричество

Шведският производител Volvo ще попълни гамата си с малък кросоувър, който ще носи името XC20. Това съобщава AutoExpress, като се позовава на разговор с президента на компанията Хакан Самуелсон.


Volvo XC20


Шефът на Volvo разкрива, че новият модел ще бъде построен на платформата SEA на китайският концерн Geely. Първият автомобил на нея беше концептуалният Lynk&Co Zero, представен само преди дни. Самата архитектура е направена за електромобили, като ще бъде използвана от всички марки, собственост на Geely, в тома число и Volvo.

Актуалната платформа CMA, използвана от най-малкия модел на шведите в момента - Volvo XC40, не може да бъде приспособена за толкова малък автомобил. Затова и за XC20 е избрано шасито SEA, което също е универсално и позволява намаляване на разходите за производство.


Volvo платфома SEA


Самуелсон допълни, че XC20 ще работи само на ток и ще се превърне в част от стратегията на Volvo, която предвижда през 2025 година половината продажби на марката да бъдат на електромобили, а другата половина - на хибриди. Затова и се предполага, че малкият кросоувър ще бъде готов именно след 4,5 години.

Снимки: Auto Express

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    още по-малък? аз ще си чакам "най-малък" няма да закъснее
  • #1
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    китайци ще продават автомобил брандиран с емблемата на волво и ще има еднодневен живот какъвто е на полстар от съседната статиярадвайте се на живота докато не сте си купили волво джереми кларксон