fallback

Новият Citroen C3: тестваме една от най-достъпните малки коли

Няма да ви спечели с пътно поведение, но може да компенсира с удобства и дизайн

Почти всяко ревю за съвременен Citroen започва с някаква препратка към митичния DS от 50-те и 60-те - триумф на дизайна, новаторските технологии, комфорта и така нататък. На фона на който днешните коли някак си разочароват. Всичко това е чудесно, но носталгията обикновено пропуска да спомене някои важни аспекти на DS: че е пословично сложен, труден за ремонтиране и че струва шокиращо много за дотогавашната клиентела на Citroen. В зората на 60-те обикновен DS струва с четвърт милион франка повече от Renault Fregate и с 370 000 повече от Peugeot 403. Това обяснява и защо, въпреки статута си на икона, тази кола се е продала в една 1.45 милиона екземпляра за цели 20 години на пазара.       Citroen C3 e четвъртият най-продаван модел във Франция тази година, и най-продаваният в Дания

   Сегашното поколение на далеч по-скромния С3 е продало 850 000 само за три години и, както вървят нещата, ще надмине легендарния си предшественик още през 2022. Тази година С3 е четвъртият най-продаван модел във Франция, и най-продаваният в Дания. За което има много добра причина: С3 е ЕВТИН.

Разбира се, и той не е неподатлив на общата лавинообразна инфлация. Допреди година все още имаше C3 за под 20 000 лева, макар и доста оголени. При фейслифта за моделна година 2021, който тестваме в околностите на Париж, стартовата цена за българския пазар е вече 24 320 лева с ДДС. Това е неизбежно: най-евтините за производство двигатели отпаднаха от гамите заради новите екостандарти на Брюксел, дори и малките бензинови коли вече трябва да имат филтър за твърди частици, да не говорим за все по-дългия списък от системи за сигурност, които Еврокомисията въведе като задължително оборудване. Всички тези разходи, естествено, производителите автоматично прехвърлят към клиентите си.       Средният разход на по-мощния бензин с автоматична трансмисия е 5.5 л/100 км според тестовете WLTP, и около 6.4-6.6 на сто от наш личен опит   

Но дори и така обновеният С3 си остава един от най-изгодните модели на нашия пазар. При това в новото базово ниво вече получавате доста повече: бензинов мотор с 83 коня, всички електронни системи за сигурност, LED-светлини, централно заключване, климатик, електрически огледала с отопление, радио с MP3, Bluetooth, USB и бутони за управление на волана... Дори и допълнителните екстри са разумно ценообразувани: парктроник с камера за задно виждане е малко над 400 лева. За сравнение при VW Polo камерата е 500, а парктроникът - 1400.            За малко под 37 000 лева можете да вземете С3 с най-високото ниво на оборудване, със 110 коня мощност и 6-степенна автоматична скоростна кутия. Тук вече има 7-инчова мултимедия с Android Auto и Apple Car Play, гласови команди, 17-цолови алуминиеви джанти, кожен волан и купе в два различни цвята.

След като пробвахме и автоматика, и вариант с ръчни скорости, сме склонни да препоръчаме първия. Ръчната трансмисия е грубовата и с неудобно изнесен напред лост. Докато за варианта с два педала в Citroen най-после са се отказали от т. нар. роботизирана кутия (сравнима по удоволствие само със зъболекарски стол от 70-те години) и са внедрили шестстепенната ЕAT6 - съвсем модерен и прилично работещ хидротрансформатор, производство на японската Aisin.        Освен с атмосферния бензинов мотор с 83 коня и турбобензина със 110, С3 се предлага и с 1.5-литров дизел, със 100 конски сили   

Трицилиндровият турбомотор с обем 1.2 литра ни е добре познат от други модели на групата PSA. Тук е с относително малък турбокомпресор, но пак дава достатъчно въртящ момент (205 Нм) за спокойни изпреварвания.

 

C3 PureTech 110 ЕАТ6

110 к.с. максимална мощност

205 Нм макс. въртящ момент

10 секунди 0-100 км/ч

191 км/ч максимална скорост

Несъмнен минус е пътното поведение: С3 се усеща стабилен, но напълно безчувствен. За разлика от братовчедите Peugeot 208 и Opel Corsa, той си остава на старата платформа PF. При нея няма и помен от онази специфична радост, че карате пъргава малка кола - радост, която биха ви дали Ford Fiesta или дори Suzuki Swift. Но С3 компенсира с доста по-меко возене. И с други неща.               В едно отношение тази кола действително напомня на легендарния си праотец DS: като дизайн тя се отличава драстично от масата конкуренти. Фънки формите са запазени и подчертани след фейслифта. А интериорът е станал още по-свеж. Свикнали сме да очакваме от вътрешността на една малка градска кола концентрирана скука и сивота. С3 вместо това е цветен и необичаен.              Седалките, с необикновена форма и конструкция от мемори пяна, са изненадващо комфортни. А възможностите за комбиниране на цветове са станали още повече - общо 97, ако сметнете 7-те възможни оттенъка за купето, 4-те за покрива и 4-те за декоративните елементи по огледала и брони. От Citroen твърдят, че над 65% от продажбите им досега са двуцветни комбинации, и цели 38% са в най-високото ниво на оборудване. Кой казва, че по дрехите само посрещали?

Още снимки на новия Citroen C3 вижте в ГАЛЕРИЯТА:

fallback
  • #7
    анонимен ( преди 3 години )
    316 Купе всъщност беще компакт най-жалката колица
  • #6
    анонимен ( преди 3 години )
    като за бюджетна кола интериорът е наистина много добре
  • #5
    продължение ( преди 3 години )
  • #4
    глас от тъдява ( преди 3 години )
    Колегата ме върна 25 години назад във времето, вярно че Калибра беше супер-дупер. пък БееМВе 316 купе беше върха на сладоледа и с едно такова комшията раздаваше номерчета на кифлите желаещи да ги видят на предната седалка .Оносно С3 , наистина е една от най-симпатичните градски коли и с някоя оферта и субсидиите дето раздават в Испания - цената за средно екипирана е малко над 10К в ?
  • #3
    анонимен ( преди 3 години )
    Хаха каква кола какви технологии.А нафремето се припадаше по Опел Минeт пардон Кадет Ге се и по Опел Калибра и по Фят Купе.Боже какви кнeфи и пaткитe yмиpаха да се качат в такова а бе тия същите пaтки сега кво ли прават чеса ли ги некой или не ги чеса?
  • #2
    анонимен ( преди 3 години )
    кво сравнение бе, шефче :D
  • #1
    анонимен ( преди 3 години )
    Сравнението със Ситроен DS не е много уместно, защото става въпрос за автомобили от различен клас.
fallback
Последни