IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda напуска Формула 1

Японският производител ще се оттегли след края на следващия сезон

Японската компания Honda обяви, че прекратява участието си в световния шампионат на Формула 1, в който записа сериозни успехи. Това ще станя след края на сезон 2021.


Формула 1


През 80-те години на миналия век Honda доставяше двигатели на тима на McLaren, за който караха двама от най-великите пилоти в историята - Айртон Сена и Ален Прост. Компанията имаше и собствен отбор в началото на този век, като през 2006 година Дженсън Бътън му донесе първата победа.

След известно прекъсване Honda се върна в "кралските гонки" през 2015 година, като отново започна да доставя мотори за McLaren. Този път обаче марката беше много далеч от успехите си, тъй като двигателите често излизаха от строя и им липсваше скорост на правите отсечки.


Формула 1


Към момента двигателите на Honda се поставят на болидите на Red Bull и Alfa Tauri, като през сезона Макс Верстапен и Пиер Гасли спечелиха по едно състезание за двата отбора. От ръководството на компанията посочиха като причина промените в японската автомобилна индустрия, които са насочени към създаване на силови агрегати на бъдещето. За тях разработките от Формула 1 просто не са нужни.

От Red Bull и Alfa Tauri коментираха, че им е трудно да приемат подобно решение, но това няма да ги откаже от плановете им да преследват високи цели през настоящия и следващия сезони.

Снимки: Honda, Red Bull

0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    123141 ( преди 3 години )
    Въпрос на време е F1 да изчезне. Бъдещето е в електрическите двигатели. Нормално е производители като Хонда малко по малко да се отдръпват от този спорт. Дори Фолксваген заявиха, че спират участието си в моторни състезания с ДВГ, което означава, че ще бъдат засегнати марки като Ауди, Порше и Дукати. Вие представяте ли си МотоГП без Дукати или "Туринг" класа без Ауди и Порше? Е, скоро ще е факт.
  • #11
    5 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ако японска фирма прави нещо добре, значи някъде другаде по света европейска или американскафирма го прави много по-добре.
  • #10
    7 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 3 години )
    Първото изречение кърти:.. "в който записа сериозни успехи.." Кога? Преди 30-40 г. Сегашното им връщане беше най големия провал във Ф1. Дори Пежо когато се пробвах с двигатели за Макларън бяха по добре. Затова Мак отрязана японците и предпочетоха Рено.И за да няма недоразумения - не съм хейтър на Хонда. Имах Акорд 2004 и беше чудесна кола, но това не променя факта че във Ф1 се изложиха
  • #9
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Факт ( преди 3 години )
    В прес съобщението на компанията е тъжната истина-Развитието на Ф1 няма нищо общо с бъдещето на автомобилната индустрия. А навремето всички новости идваха от Ф1. Счетоводителите от Мерцедес също отдавна искат да напуснат, но подобряването на рекорда на Ферари/Шумахер ги задържа за сега.
  • #8
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Трябва да те вържем ( преди 3 години )
    Mercedes са номер 1 в *** махала и в Албания. Иначе Ферари е по-добра кола, и по-бърза. И по-скъпа.
  • #7
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Знаете ли ( преди 3 години )
    Хонда е най големият производител на мотоциклети със общо произведени над 400 милиона бройки от 1959г. до днес.Освен това, Хонда е и най големият производител на двигатели с вътрешно горене в света. Средно на година произвеждат по около 14 милиона бройки.
  • #6
    2 rate up comment 10 rate down comment
    Брандо ( преди 3 години )
    До 6Кой те отвърза, та плещиш такива глупости ?Мерцедес са си номер едно!
  • #5
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ами Ферари е по-добра кола от Мерцедес,ама не са първи във Ф1. Значи кой какви коли прави няма голямо значение. И Рено бяха шампиони.
  • #4
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    80-те бяха истинските мотори. Сега е иконимия на гориво и аеродинамика.
  • #3
    9 rate up comment 6 rate down comment
    До 1-ия и 2-рия шизо ( преди 3 години )
    Хаха,хапчетата веднага!