IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте интериора на българската хиперкола Alieno Arcanum

Електромобилът с мощност 5221 коня има 17 дисплея и мултифункционален волан със сензорен екран

През лятото на 2018 година стана ясно, че българска компания от село Слащен, чиято работилницата се намира в съседното Туховища, планира да направи електрическа хиперкола с мощност над 5000 к.с. Тогава проектът бе на етап картинки, без макет в реални размери, нито готов прототип. Оттогава нещата в тази посока не са се развили много, но все пак има няколко интересни нови нюанса. Преди 2 години бяха показани само компютърно генерирани снимки на екстериора, сега се появиха и на интериора.


Alieno Arcanum - интериор


Твърди се, че в най-добрата си версия - RP5, Arcanum ще има мощност от 5221 к.с. и 8880 Нм въртящ момент. Това трябва да доведе до максимална скорост от около 488 км/ч и съотношение мощност/тегло от 2,64 к.с./кг.

Alieno Arcanum, който на външен вид наподобява Lamborghini Aventador, има две отварящи се нагоре врати, изработени от карбон и кевлар. Дори пътниците с височина над два метра трябва да могат да се качват лесно. С многобройните си шестоъгълници интериорът изглежда също толкова ъгловат, колкото екстериора. Многобройните дисплеи пък са поразителни. "Искаме клиентите ни да се чувстват сякаш са в пилотската кабина на космически кораб", обяснява главният дизайнер на компанията Енчо Енчев, цитиран от изданието Motor. Той признава, че сред източниците му на вдъхновение са научно-фантастични филми като "Аватар" и "Прометей".

Дисплеите показват и изображенията от камерите, които заменят външните огледала. Същото важи и за изображенията от другите камери (Arcanum има 17 от тях). Пътниците могат да решат на кой дисплей да се показват, защото потребителският интерфейс дава възможност за преместване на приложения, изображения и информация от един екран на друг. Мултифункционалният волан също има вграден сензорен екран. Ако шофьорът се чувства объркан от многото дисплеи, той може да изключи всички големи монитори и да контролира основните функции чрез волана.


Alieno Arcanum


През 2018 г. бяха обявени четири версии на двигателя. Базовата развива 2610 к.с., другите - 3482 и 4351 к.с., а върховата - вече споменатите 5221 коня. Всяка от тях трябва да се предлага в три модификации: STR (за обществените пътища), TRC (пистова) и RCE (състезателна). В зависимост от версията автомобилът трябва да има от 3 до 6 електромотора на всяко колело. Следователно, топ моделът ще има цели 24.

За съхранение на електричеството се използва батерия с графенови LiPo клетки и суперкондензатори с капацитет от 60 до 180 кВт. Топ версията трябва да изминава 1020 километра с едно зареждане. През 2018 г. от Alieno заявиха, че Arcanum ще се прави само по поръчка, като цените започват от 750 000 евро за базовата версия и достигат до над 1,5 милиона за RP5. Тогава беше обещано и време за доставка от 18 до 30 месеца, в зависимост от избраните опции.


Още снимки на българския хиперавтомобил - в галерията:


По отношение на сегашната ситуация в Alieno, основателят и шеф на компанията Ахмед Мерчев казва, че заради българския произход на новата марка има "има много скептицизъм, но и много съмишленици". Въпреки това, "в през последните две години, макар и с известни закъснения поради все още неадекватните чуждестранни инвестиции в Alieno, беше постигнат значителен напредък в изграждането и разширяването на производствената ни база в Туховища. Необходимите машини вече са на място, правят се производствените халета. Предварителните поръчки вече са отворени, а всеки може да участва в компанията като инвеститор, добавя Мерчев.


0 от 500
  • #3
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Владо ( преди 3 години )
    Това някакъв нескопосан опит за шега ли е?!?!Или са се объркали - вчера беше 1ви Октомври, не 1ви Април...
  • #2
    16 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Умни са момчетата. Разбрали са същността на капитализма и се опитват да изкарат някой лев. Затова няма да им се смеете. По добре измислете и вие нещо и събирайте парите на инвеститорите от цял свят щото иначе ще бачкате на една заплатка цял живот, ще живеете в мизерия и накрая ще се пенсионирате с 10 болести и без една стотинка.
  • #1
    14 rate up comment 0 rate down comment
    д-р. Куртев ( преди 3 години )
    Докато има вода,ще има риби,докато има риби,ще има рибари / мераклии де / !!