IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо дизеловият двигател е по-икономичен?

Моторите на такова гориво имат термодинамика, която най-близко се доближава до идеалния цикъл на Карно

Автомобили с дизелови двигатели се купуват най-често от прагматици. Това са хора, които искат да спестят пари не толкова в самия процес на закупуването му, а в хода на дългосрочната му експлоатация - чрез намаляване разходите за гориво. При равни други условия дизелът винаги консумира по-малко от бензина. Но защо?


Дизелов двигател - икономичност


Ако вземем един и също автомобил с бензинов и дизелови двигател със сходни характеристики, последният винаги ще харчи 2-3 литра, а дори до 5 (в зависимост от обема и мощността), по-малко гориво на 100 км. Малко вероятно е някой да се съмнява в това (цената на самата кола и разходите по поддръжка не се взимат под внимание в този контекст). Става дума за проста закономерност.

В какво се крие тайната на дизела? За да разберем нюансите, трябва да се обърнем към устройството на дизеловите двигатели и законите на термодинамиката. Тук има редица нюанси и аспекти. Самият дизелов двигател има различен термодинамичен цикъл от бензиновия, който е възможно най-близо до идеалния цикъл на френския физик и инженер Сади Карно. Коефициентът на полезно действие на дизеловия двигател по начало е значително по-висок.


Дизелов двигател - икономичност


Възпламеняването на горивото в цилиндрите на дизеловите двигатели става не благодарение на искра от свещите, а поради компресия. Ако при повечето бензинови двигатели коефициентът на компресия е на ниво от 8,0 до 12,0, то при дизеловите той е от 12,0 до 16,0, дори по-висок. От термодинамиката следва, че колкото по-висока е степента на компресия, толкова по-висока е ефективността. В цилиндрите не се компресира въздушно-горивната смес, а само въздухът. Впръскването на гориво се извършва почти в момента, в който буталото преминава през горната мъртва точка - едновременно с възпламеняването.

По принцип, дизеловите двигатели нямат дроселова клапа (макар да има и изключения, особено в последно време). Това прави възможно значително намаляване на така наречените загуби при засмукване на въздуха в цилиндрите. При повечето бензинови двигатели такава клапа е необходима и тя консумира енергия по време на работа. Ако дроселова клапа е частично затворена, в системата за подаване на въздух възниква допълнително съпротивление. Дизеловите двигатели по принцип нямат такъв проблем. Освен това всеки модерен дизел е немислим без турбина, която осигурява максимален въртящ момент почти от празен ход.


Дизелов двигател - икономичност


И накрая, ефективността на дизеловите двигатели до голяма степен се дължи на свойствата на самото гориво. По начало то има по-висока ефективност на горене. Дизеловото гориво е по-плътно от бензина - средно то дава 15% повече енергия при изгаряне. Дизелът, за разлика от бензина (който изисква съотношение от 11: 1 до 18: 1 с въздуха), изгаря в почти всяко съотношение с въздуха. Дизеловия двигател впръсква гориво точно толкова, колкото е необходимо за преодоляване силите на триене на цилиндрово-буталната група, коляновия вал и маслената помпа. На практика това води до намаляване разхода на гориво на празен ход до 2-3 пъти спрямо бензина. Това обяснява и слабото нагряване на дизеловите двигатели по време на работа. Дизелът винаги е по-малко термично натоварен, което означава, че очевидно има по-голям ресурс и по-висок въртящ момент.

Какво получава на практика собственикът на дизелов автомобил? Средно, това е 30% по-икономичен автомобил в сравнение с бензиновия си колега (по отношение на горивото). В комбинация с турбокомпресор с променлива геометрия и системата Common Rail това води до наистина впечатляващи резултати. Дизеловият автомобил прекрасно ускорява от ниски обороти, изразходвайки минимално количество гориво. Именно него експертите препоръчват на прагматични хора, които обичат офроуд екскурзиите. При кросоувърите със задвижване на всички колела и сериозните офроуд автомобили този тип двигател е предпочитан.

0 от 500
  • #61
    46 rate up comment 11 rate down comment
    Кольо Тесларов ( преди 3 години )
    сега разбрахте ли защо всички скачат срещу дизела... защото искат да плащате повече
  • #60
    22 rate up comment 30 rate down comment
    доктора ( преди 3 години )
    Карам си БМВто на ГАЗ 318i , само на дълго, гори ми 7-8 na 100км. Газта на Марешки е 74 стотинки, хич не ми е до скъпото обслужване и голямата икономичност на дизела.
  • #59
    5 rate up comment 5 rate down comment
    до 62 ( преди 3 години )
    я пак погледни презентацията на Тесла ако обищаш и свери малко процентите които Мъск представи, че големи глупости написа!!!
  • #58
    33 rate up comment 18 rate down comment
    Иван ( преди 3 години )
    Дизела е икономичен ако правиш над 30 000км на година! Или живееш в БГ имаш от къде да купуваш от време на време крадена нафта и си изтърбушил все що е ДПФ, ЕГР и през две години рециклираш дюзи щото е по-евтино! Като направят техническите прегледи как си трябва, 90% от дизелджиите ще минат на бензин! Като хвърлиш два пъти турбо заради задръстен ДПФ щото от вас до селския хоримаг са 800м,ама е газария там да си с колата,толкова икономичен ще ти излезе дизела,че нафта ще пикаеш!!!
  • #57
    8 rate up comment 13 rate down comment
    Васко ( преди 3 години )
    ...батко Ви Васко си кара 1,6 бензин 101 коня ...Сеат Кордоба....и не мисли за дизел.....добра ...лоша ...това е
  • #56
    23 rate up comment 5 rate down comment
    Хаха ( преди 3 години )
    Хахахахахахахаха тесла??? Най големия *** на света. Карай си тролея. Като дойде време да сменяваш батерия ще те питам. Знаеш ли колко консумация ти трябва за да накараш водорода да стане гориво???? Май идея си нямаш, само лалаш тука. И с тоя водород и новите "кадърни" шофьори дето са си взели кетапа от пакет Зайо Байо, знаеш ли ква война ще настъпи? Ще има да падат блокове и къщи за страх. Кат не ти харесват дизелите, не ги карай!!! Карай колело ако искаш. Кво лаеш само тука?
  • #55
    6 rate up comment 4 rate down comment
    господин Тинката ( преди 3 години )
    Още един лаладжия, който не прави разлика между крайно налягане и компресия. Гледай си нюансите авторе, не техниката!
  • #54
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Хаха ( преди 3 години )
    Анонимко, за къси и градско никой не го успорва. Другото са глупости на търкалера. Нито забрани има, нито ще има. Да забраняват старите дизели, но само да влизат в определени зони на градовете. Със същата сила забраняват и на бензиновите коли. Щом е под еди кой си евро стандарт нямат работа в центъра.
  • #53
    5 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Купувайте си ги, ама после май в Африка ще трябва да се продават.За градско и къси карания е абсурд да си с дизел, освен ако не си някакъв гигантски автомобил.
  • #52
    18 rate up comment 7 rate down comment
    Хаха ( преди 3 години )
    Анонимчо, каква забрана, какъв дизелгейт кви 5 леа? Дизелгейт е само в главата на "умниците"!!! Ела по европа да видиш колко са забранени. Толкова са забранени, че всяка втора кола е дизел!!! И понеже забраняват дизела, за това излизат всеки ден нови дизелови коли от заводите. Имам честа да посещавам заводите на МБ и БМВ, да ти снимам ли как идва забрана на дизели? Стига дрънка тъпотии.