IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Suzuki Jimny стана камион, за да се продава в ЕС

Японският производител успя да заобиколи новите екологични стандарти

Влизащите в сила от 1 януари 2021 година нови екологични стандарти в страните от ЕС поставиха под въпрос доста модели на различни производители. Един от тях е Suzuki, чийто малък всъдеход Jimny не може да покрие изискванията за вредни емисии. Японската компания обаче намери начин за заобикаляне на правилата.


Suzuki Jimny


Според новите екологични стандарти, средните нива на СО2 в гамата на всеки производител не бива да превишаваj 95 гр/км. В противен случай компанията трябва да плаща огромни глоби. В Европа Suzuki продава основно икономични малолитражки и компактни кросоувъри, но за Jimny е предвиден само един двигател – 1,5-литров бензинов с мощност 102 к.с. Показателите на CO2 при атмосферния агрегат в комбиниран режим по циклъа WLTP са 173 гр/км.

Поставянето на по-икономичен и по-екологичен турбомотор на Jimny явно не влиза в плановете на японската компания, но в същото време кросоувър се радва на сериозна популярност в Европа, като през миналата година от него бяха продадени 16 605 бройки. Затова и маркетолозите на Suzuki избраха различен подход, като превърнаха всъдехода в лекотоварен автомобил, за който екологичните изисквания са различни – 147 гр/км CO2.


Suzuki Jimny


В машината са направени съответните промени, като задните седалки са премахнати и на тяхно място се образува равен под. Зад предните кресла е монтирана решетъчна преграда. Преработката едва ли ще се отрази на търсенето на Jimny, тъй като в него и без това трудно биха се побрали трима или четирима възрастни, особено ако се налага по-продължително пътуване. В същото време обемът на багажника е увеличен с 33 литра в сравнение със стандартния модел със свалени задни седалки. Така той вече е 863 литра.

Двигателят не е променян, като той отговаря на Euro 6, но лекотоварното Jimny ще се предлага в Европа само с механични скорости. Продажбите на континента стартират през януари, като дотогава все още се предлага стария вариант. В Германия сега Jimny струва минимум 20 370 евро.

Снимки: Suzuki

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    nikolaii ( преди 3 години )
    Това само механичните скорости защо го измислиха?С механични скорости не бих си купил кола вече никога дори да е на половин цена!!!
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Най-добрата кола в света в момента. Няма ферари, няма порше, за туй сузуки се чака минимум две години, втора ръка върви по-скъпо, отколкото ново. Истинска машина с рама и истинско 4х4.
  • #7
    15 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Тоя долния се шегува или е прос.т
  • #6
    2 rate up comment 13 rate down comment
    Бау Мяу ( преди 3 години )
    Товя е феноменален бклук ниска мощност въртящ момент висок център на тежестта лек никаква стабилност дървен а бе изобщо японска нива ама още по-зле малко и скапано.Но практиката е доказала че олиго винаги ще се намерят.
  • #5
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Супер решешение. Японска изобретателност. Сега няма да им се налага да изплащат неустойка за отказаните поръчки, които са за 2 години напред. Харесвате или не това е последното 4х4 в Европа.
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Еко-талибан ( преди 3 години )
    до Еко-терорист: велосипедите ли визираш? Всички знаем, че ако питаме вас, то ще трябва да махнем индустрията, да ходим полуголи пеш и да оцеляваме в Африка, борейки се с лъвовете само с голи ръце, та да не нарушим крехкото равновесие на природата.
  • #3
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Еко-терорист ( преди 3 години )
    Пълна забрана на всички двуколесни машини. Изключително шумни, пълна липса на безопасност и емисии като на лек автомобил, който вози 5-***.
  • #2
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Смех ( преди 3 години )
    *** се от яд, еко-терористи! Жалко само, че не може да се направи същото и с останалите автомобили и мотоциклети, които затрихте в последните 4 години.
  • #1
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    В България знаем как стои въпросът със скъпите джипове, пък тези за тая "бълха" и проблеми.