IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата Toyota Urban Cruiser се оказа... Suzuki

Компактният кросоуър ще се произвежда в Индия

През пролетта на 2018 година компаниите Toyota и Suzuki сключиха споразумение за сътрудничество, в резултат на което Toyota трябва да засили позициите си в Индия, а Suzuki да разшири хибридната си гама в Европа.


Toyota Urban Cruiser


Първият съвместен модел в този проект беше Toyota Glanza, която всъщност представлява леко преработено Maruti Suzuki Baleno за пазара в Индия. След това в Европа дебютира хибридният кросоувър Suzuki Aircross, направен на базата на Toyota RAV4. Сега топката отново е в полето на Toyota и в Индия беше представен компактният кросоувър Urban Cruiser.

Японската компания вече използваше това име за кросоувър, който се произвеждаше през периода 2008-2014 година и представляваше разновидност на моделите Toyota Ist и Scion xD за пазара в Европа. Тогавашният автомобил обаче беше разработка на Toyota, докато новият Urban Criuser е близнак на Suzuki Vitara Brezza.


Toyota Urban Cruiser


За да бъде още по-голямо объркването, трябва да уточним, че този модел няма нищо общо с добре позната ни Vitara. Той е дълъг 3995 мм (това не е случайно, тъй като в Индия колите под 4 метра ползват сериозни данъчни отстъпки), като се произвежда от 2016 година и наскоро претърпя фейслифт. Именно той с малки промени се превърна в Toyota.

При Urban Cruiser оригинален е дизайнът на предната част – бронята и решетката на радиатора са на Toyota, като изглеждат доста по-агресивно. Има и различия в предлаганите цветове, както и в оборудването, което включва климатик, мултимедийна система със 7-инчов дисплей, круиз-контрол и сензори за дъжд.


Toyota Urban Cruiser


Технически двата модела са еднакви напълно. Под капака им се поставя 1,5-литров атмоферен бензинов мотор с мощност 105 к.с. и 135 Нм, който няма алтернатива. Скоростните кутии са 5-степенна механична или автомат с 4 предавки, при който се предлага и вариант „мек хибрид“ със стартер-генератор. Задвижването е само предно.

Новата Toyota Urban Cruiser ще се произвежда в завода Maruti Suzuki, където се сглобява и Vitara Brezza. Продажбите стартират през есента, като началната цена на новия кросоувър ще е подобна на тази на близнака му – около 11 000 долара.


Toyota Urban Cruiser


Снимки: Toyota

0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Сузуки е ужасТ. Евтини пластмаси, твърдо окачване /не спортно/, неудобно за европеец с нормални габарити.Ако тойота пусне това ще загуби много верни клиенти, свикнали с качеството.