IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Защо мигачите на колите в Европа са жълти, а в САЩ - червени

Причината зад Океана с крие в по-евтиното им производство и в едно старо изискване

Електрическите сигнали, включително мигачите, се появяват на автомобилите едва в края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век. Освен това в САЩ задните мигачи първоначално се вграждат в една ниша с другите светлини и светят в червено, тъй като използват същия филтър като габаритите и стопа, които според правилата тогава трябва да са червени.


Мигач - европейски


Любопитното е, че именно американците решават в края на 50-те да променят цвета на мигача на жълт. През 1960 г. Комитетът за автомобилното осветление към Американската асоциация на автомобилните производители убеждава европейските експерти в предимствата на жълтите мигачи, тъй като по този начин шофьорите значително по-лесно биха ги различили от стоп светлините и габаритите. В резултат на това през 1967 г. Икономическата комисия за Европа на ООН нарежда на автомобилите, произведени в Европа, предните мигачи да са жълти или бели, а задните - само жълти.

В САЩ предложението придобива малко по-различна форма: отпред са разрешени само жълти мигачи, а отзад - червени или жълти. При тези условия повечето американски производители оставят отзад червените мигачи, най-малкото поради това, че производството на едноцветни корпуси е по-евтино от многоцветни.

Междувременно се оказва, че червените мигачи са по-малко безопасни. Според изследвания, жълтите са с 28% по-ефективни за предотвратяване на инциденти, отколкото червените. По-специално автомобилите с жълти мигачи са с 5,3% по-малко вероятно да бъдат ударени отзад, отколкото колите с червени. Но дори съображенията за безопасност не успяват да променят американската традиция.


Мигач - американски


Допълнителна причина е, че според американските разпоредби осветената зона на стоп-светлината и задния мигач трябва да бъде поне 50 квадратни сантиметра всяка. А това от дизайнерска гледна точка малко затруднява поставянето на множество светлини отзад, особено на малки автомобили. През 50-те години това изискване все още е оправдано, тъй като пластмасата не е достатъчно здрава и може да бъде повредена от топлината на лампата. Това вече не е заплаха за съвременните пластмаси.

Дали обаче големите светлини намаляват инцидентите? Също не. Още през 1993 г. американската Национална администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) проучва този проблем и не открива доказателства, че зоните с площ над 50 квадратни сантиметра са по-ефективни за предотвратяване на произшествия. И NHTSA взима Соломоново решение. В заключението на администрацията се казва: "Не намираме убедителни причини за запазване на изискването, но не намираме убедителни причини и за неговата отмяна".

По този начин ограничението за размера на осветената зона на стоп-светлината и задния мигач остава. В резултат на това американските производители и до днес инсталират по една голяма лампова секция от всяка страна, в която мигачът се подава от мигането на стоп светлината. Дори и в САЩ обаче има изключения.

0 от 500
 • #7
  8 rate up comment 3 rate down comment
  До #5 ( преди 1 седмица )
  "нацията"?!...ти да не си пил белина?!)))
 • #6
  10 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 1 седмица )
  Ако съдим Американците по президента, или които и да са други народи,,, вгледайте се добре в Бойко. Какъвто народ такава власт
 • #5
  8 rate up comment 16 rate down comment
  Без значение ( преди 1 седмица )
  Много си им е добре нацията. Що пък да не са уникални във всяко отношение. Евала. Европейския съюз нещо по-добро ли дава? Пълна простотия
 • #4
  14 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 седмица )
  Всъщност в САЩ има и червени и жълти мигачи. Зависи от марката и модела.
 • #3
  11 rate up comment 13 rate down comment
  .. ( преди 1 седмица )
  Как какво му е на президента? Та той пи дезинфектант! Това постъпка на нормален човек ли е според теб? Според мен не! Ако преди му е нямало нищо, сега вече определено му ИМА!
 • #2
  18 rate up comment 9 rate down comment
  Мемфис ( преди 1 седмица )
  Какво му е на президента им? Я виж какъв е руския!
 • #1
  23 rate up comment 19 rate down comment
  анонимен ( преди 1 седмица )
  Терсене нация. Всички с км.ч. те с мили, всички мерят градуси в Целзий, в САЩ във Фаренхайд. Навсякъде метри, сантиметри, там инчове и футове. Ама като им видиш президента и можеш да разбереш доста за нацията, сред изцепките на Тръмп миналата седмица пак смях, чул Тръмп за стелт технологията на Ф-35 и се изцепи от трибуната, че този самолет бил напълно невидим за зрението на хората, а реално той е невидим за радарите. Те такива ми ти работи.