IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Екостандартите „убиха“ и спортния кросоувър на Skoda

Чешката компания прекратява производството на Kodiaq RS

Компанията Skoda ще спре производството и продажбите на кросоувъра Kodiaq RS, тъй като неговият двигател не отговаря на екологичните стандарти. От чешкия производител обещават, че при фейслифта на модела ще върнат спортната модификация, но не уточняват с какъв двигател ще бъде оборудвана тя.


Skoda Kodiaq RS


В момента Kodiaq RS се задвижва от 2,0-литров битурбодизел с мощност 240 к.с. и 500 Нм, който при кросоувъра изхвърля в атмосферата 209-217 грама CO₂ на километър. Това е прекалено много, като се има предвид, че европейското законодателство предвижда от 2021 година средните нива на вредни емисии при всеки производител трябва да бъдат 95 грама на километър.

Чешката компания няма да се откаже от този модел, но в какъв вид той ще се върне на пазара, все още не е ясно. От Skoda обявиха, че това ще стане в средата на 2021 година, когато стандартният Kodiaq ще бъде обновен. Дизеловият агрегат явно ще бъде махнат, като най-вероятно спортният кросоувър ще получи бензинов двигател с допълнителен стартер-генератор. Засега в компанията не предвиждат пускането на пълноценен хибриден Kodiaq.


Skoda Kodiaq RS


В същото време в гамата на Skoda ще се появи и първи електрически кросоувър – Enyaq iV, който също ще получи версия RS с два електромотора и съвкупна мощност от 306 к.с. При нея ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема 6,2 секунди, а пробегът с едно зареждане ще е 460 км.

Снимки: Skoda

0 от 500