IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan: Трудно ще се печели от електромобили

В компанията очакват ръст на търсенето на коли без двигател с вътрешно горене

Шефовете на пионера в лансирането на електромобилите на световния пазар Nissan, са на мнение, че производителите трудно ще излязат на печалба от колите с батерии. Nissan лансира първото поколение на Leaf през 2010, но вторият електрически модел на гиганта – Ariya, се появи 10 години по-късно. Защо е това забавяне.


Nissan Ariya


Главният изпълнителен директор на Nissan Макото Учидо обясни това пред списание Top Gear, както и прогнозира как ще върви електрификацията на световния автомобилен пазар.

„До 2023 година в Япония процентът на електрифицираните автомобили, в които влизат и електромобилите, ще достигне 60% от продажбите на нови коли – заяви Учидо. – В Европа ще е 50%. Процентът за Китай до 2022 е 23 %. Ако не успеем да намерим модел, който да осигурява устойчива печалба от тези модели, това няма да донесе печалба и на компанията, нали?

Със сигурност ще е трудно – допълни Учидо по въпроса как автомобилните производители ще печелят от електромобилите. – При Ariya използваме опит и решения, проверени при Leaf, което означава по-ниски разходи при създаването на модела. Намаляваме и разходите при доставките на материали и части, благодарение на това, че работим в рамките на съюза Renault-Nissan-Mitsubishi. Но в същото време Nissan и Renault разработват различни хибридни системи.

„Важното тук е друго – става въпрос за основните компоненти. Те са батерията и електромоторът. Технологиите се развиват постоянно и при следващото поколение електромобили ще има сериозни икономии и намаляване на разходите, тъй като ще споделяме технологични решения. Ние планираме това и Ariya е доказателство за това. Освен това, определено очакваме ръст в търсенето на електромобили.”

В същото време Nissan отново отложи премиерата на новия модел от семейство Z – 400Z, като причината за това са финансовите трудности на компанията. Според британското списание Auto Express 400Z ще бъде представен в края на 2022 година, а ще излезе на пазара през 2023, което означава, че 370Z ще запише 15-годишна пазарна кариера.

Снимка: Nissan

0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Има ли електромобил, най-който батерията има шанс да изкара повече от 8 години?
  • #2
    11 rate up comment 10 rate down comment
    shvaben ( преди 3 години )
    Казал си го е в прав текст шевчето на Нисан, че с електромобилите се печели хем по-трудно, хем по-малко. Затова и виждаме съпротива от всички традиционни производители на автомобили с ДВГ да преминават към електрификация. Не ги интересува, че се съсипва планетата, държат да си продават тракалниците с ДВГ. Важното е да си взимат редовно месечния и коледния бонус.
  • #1
    4 rate up comment 14 rate down comment
    ФАКТ! ( преди 3 години )
    Тия васали на Рено като какви се обаждат?