IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Фалшиво полицейско Audi счупи най-скандалния автомобилен рекорд

Трима смелчаци прекосиха Америка за 25:39 часа със средна скорост 177 км/ч

Изглеждаше, че този рекорд никога повече няма да бъде подобрен. През юни жителят на щата Мейн Фред Ашмор взе под наем Ford Mustang, замени три от четирите му седалки с допълнителни резервоари за гориво и след това се възползва от безлюдните заради карантината шосета, за да прекоси Америка от край до край за 25 часа и 55 минути. Средната му скорост бе удивителните 174 км/ч и познавачите бяха убедени, че този рекорд ще стои още доста години, ако не и завинаги.
 
 
Cannonball, Томан, Табът, рекорд, Audi S6
Закачлива снимка за спомен пред офиса на шерифа в Сан Бернардино. Въпреки високите скорости и напрежението в цялата история на Cannonball Run няма нито една злополука с наранени хора
   
  
Всъщност рекордът не оцеля и два месеца. Двама от предишните носители на нелегалното, но престижно отличие - Арне Томан и Дъг Табът, обединиха сили с Дунадел Дарюш и успяха да прекосят от Ню Йорк до Калифорния за 25:39 часа с Аudi S6, маскирано като полицейска кола. Екипът измина разстоянието от 4532 километра със средна скорост 177 км/ч. Като се извадят спиранията за презареждане и принудителните забавяния по пътя, на тримата им се наложи да поддържат крайцерска скорост между 225 и 257 километра в час.
 
  
Cannonball, Томан, Табът, рекорд, Audi S6
  
  
По традиция нелегалната надпревара Cannonball започва пред Red Ball Garage в Ню Йорк, и завършва пред хотел Portofino в Редондо Бийч, Калифорния. Дълги години се смяташе, че време под 30 часа е непостижимо. После през 2013 Ед Болиан с още няколко приятели успя да постигне 28:50 със своя Mercedes CL55 AMG. А миналата година споменатите Томан, Табът и Бъркли Чадуик изумиха Америка, като записаха 27:25 часа с Mercedes E63 AMG. След това Табът се закле на жена си, че няма да прави повече опити.
  
   
Cannonball, Томан, Табът, рекорд, Audi S6
Арне Томан и Дъг Табът
 
 
Неочакваната ситуация около Covid-19 обаче опразни пътищата и от трафик, и от пътни полицаи. Удивителният миналогодишен рекорд бе счупен още през май от неизвестни типове, нарекли се Captain Chaos, които постигнаха 26:38 часа. После дойде исполинското постижение на Фред Ашмор, който на всичкото отгоре го записа съвсем сам, без втори шофьор в колата.
  
  
Cannonball, Томан, Табът, рекорд, Audi S6
На старта пред легендарния Reb Bаll Garage в Манхатан
 

Тези новини явно са жегнали Табът и Томан. "Трудно беше да се преглътне, че просто защото няма трафик, някой може да си седне в колата и да бие нашето време", разказва Табът пред VinWiki. Двамата решили и те да си пробват силите, докато трае карантината. За беда AMG-то на Томан било смляно от камион в началото на април, докато било паркирано край пътя. Табът предложил Corvette, но Томан настоял за Audi, защото според него то лесно можело да се маскира като полицейски Ford Taurus. Чрез чип тунинг увеличили мощността до около 600 конски сили. Освен това му монтирали горивната система с допълнителния 200-литров резервоар от разбитото AMG, полицейско радио от Crown Victoria, антирадари и термална камера на покрива за по-лесно засичане на патрули.
 
 
Cannonball, Томан, Табът, рекорд, Audi S6
Спирка за дозареждане


Из цялата страна били ангажирани помощници, които да следят за полицаи. В един случай се наложило помощникът им да отвлече вниманието на ченгетата. В друг пък собственият им помагач взел Ауди-то за полицайска кола и ги предупредил да внимават. Най-близо до провала тимът бил в Колорадо, където друг шофьор ги докладвал на полицията и патрул ги засякъл. Томан и компания обаче профучали толкова бързо, че докато полицаите предупредят следващия пост по пътя да ги очаква, те вече били подминали и него.


Cannonball, Томан, Табът, рекорд, Audi S6
Cannonball, Томан, Табът, рекорд, Audi S6
Audi-то старателно е замаскирано, за да прилича отдалеч на полицейски Taurus - включително и в емблемата
 
 
Имало и някои проблеми с автомобила - включително силни вибрации при скорост от 257 км/ч, а веднъж самият Томан заподозрял, че има повреда в кормилната уредба заради внезапно станалия неадекватен волан. Всъщност се оказало системата за автоматично поддържане на лентата на Audi.
 
    

Cannonball, Томан, Табът, рекорд, Audi S6
  
 
Трафикът бил толкова рехав, че в някои щати екипът постигнал над 200 км/ч средна скорост, и 281 км/ч максимална. Самият Томан признава, че чак му се видяло твърде лесно. "Не беше същото усещане като през 2019, когато направихме 27:25 часа. Тогава правехме нещо, смятано за невъзможно. Сега просто не беше същото чувство. Препятствията бяха много по-малко".
 
 
Вижте всички рекордьори в Cannonball от 1915 насам (ГАЛЕРИЯ):


 

 

0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 7 месеца )
    И кво сия нема 4 илияди и 500 километра кабел за електричката ли та не може ;)
  • #15
    5 rate up comment 0 rate down comment
    до RD ( преди 3 години )
    Много ясно, с максимална скорост 160 км/ч и пет спирания за по 2 часа за зареждане
  • #14
    2 rate up comment 4 rate down comment
    RD ( преди 3 години )
    Следващия път ще подобрят рекорда с електричка :)
  • #13
    12 rate up comment 0 rate down comment
    respect ( преди 3 години )
    тоя с мустанга е краля
  • #12
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Civic ( преди 3 години )
    Точно това казвам, че за 1900-2000км. си като пребит, ако не си с подходящата кола.Въпреки, че Европа пак не може да бъде сравнявана с Щатите.
  • #11
    10 rate up comment 0 rate down comment
    до 12 ( преди 3 години )
    Абсолютно вярно. Веднъж ми се е налагало да бързам много от морето до София, бях с голяма, тежка и мощна кола, някъде около сто и петдесет километра от магистралата ги изкарах с около 200-220 км/ч, и бях като изцеден. Вярно е обаче, че българските магистрали и българските шофьори са доста по-напрягащи от други по света :) Като цяло от бързането по магистрала файдата е никаква
  • #10
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    градски легенди
  • #9
    34 rate up comment 0 rate down comment
    ЕlPatron ( преди 3 години )
    Истинският свръхчовек е оня, дето през 1917 е прекосил 5500 км по черните пътища с мотор Хендерсън, дето на десетата минута вече ти е изпекъл краката с коричка. Тия, дето смучат редбули на кожени седалки и с климатик, са веселяци, ама не могат да му стъпят на малкия пръст
  • #8
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Браво пичове ! Постигал съм ~15 часа с 2007 CLS 350 бензин от Франкфурт до Пловдив.Вярно, изморен бях наистина. Но преди време съм взимал разстоянието за 21 часа със Сивик 2005-та 1.4 98 коня. На 15-тия час беше доста по-зле положението.Та колата е от огромно значение.
  • #7
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Каква Корса 2 000 км., бе човек!