IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американец счупи най-скандалния рекорд с кола под наем

Фред Ашмор стигна от Ню Йорк до Калифорния за под 26 часа, със средна скорост 170 км/ч

Карантинните мерки срещу коронавируса може и да са съсипващи за американската икономика, но са подчертано благоприятни за най-скандалния автомобилен рекорд: прословутия Cannonball, който се отнася до прекосяването на целите Съединени щати от бряг до бряг. След като няколко добре организирани групи успяха да подобрят рекорда през април и май, сваляйки времето от 27 до 26 часа, сега един самотен ентусиаст съумя да мине разстоянието от Ню Йорк до Калифорния за 25 часа и 55 минути. Най-удивителното е, че го стори съвсем сам и с автомобил под наем.

  
Фред Ашмор, Cannonball, рекорд

Фред с мустанга, който току-що е взел под наем - преди да го изтърбуши


Надпреварата Cannonball има дълга история, но след последното сваляне на рекорда през 2013 над 6 години имаше затишие - изглеждаше невъзможно някой да подобри времето от 28 часа, без да бъде заловен от полицията. След това през миналия ноември трима ентусиасти с модифициран Mercedes-Benz E63 AMG се редуваха зад волана, а отделен тим им подготвяше маршрута дистанционно така, че да избегнат трафик и евентуални срещи с полицията. Те съумяха да смъкнат времето на 27 часа и 25 минути.

  
Фред Ашмор, Cannonball, рекорд

Разчистването на пътищата покрай карантината вдъхнови други мераклии. През април други състезатели, с доработено Audi A8, стартираха от традиционната начална точка - Red Ball Garage в Ню Йорк, и финишираха пред хотел Portofino в Редондо Бийч, Калифорния, 26 часа и 38 минути по-късно.

Но дори и тяхното постижение бледнее пред това на Фред Ашмор, който измина разстоянието от 4506 километра (приблизително колкото от София до Дубай) за 25:55 часа, при средна скорост от 173 километра в час. Фред бе сам в колата, без да има с кого да се редува зад волана. А самата кола бе взет под наем Ford Mustang GT.

  
Фред Ашмор, Cannonball, рекорд
С допълнителните резервоари колата вмества почти 500 литра гориво

  
44-годишният Ашмор, който е от Ханкок в щата Мейн, отстранил всички седалки освен шофьорската и на тяхно място монтирал допълнителни резервоари за гориво, увеличавайки капацитета до 130 галона (492 литра). Това му позволило да извърши пътуването само с едно спиране за дозареждане, за което му помогнали няколко приятели. Ашмор потвърди историята пред журналисти и добави, че мустангът "не може да вдигне повече от 255 км/ч. Който ви казва друго, лъже". Всъщност дори и това е добро постижение с половин тон гориво на борда.

   
Фред Ашмор, Cannonball, рекорд

  

За разлика от предишните опити, рекордът на Ашмор не е потвърден от независимо GPS проследяване, но има достатъчно други доказателства за постижението и автомобилната общност в Америка го приема.

"Когато става дума за солова гонитба, повечето хора дори не могат да си представят какво постижение е това", коментира Ед Болиан, чийто рекорд от 28:50 часа се задържа цели шест години. "Това е свръхчовешко нещо". На практика за тези 25 часа Ашмор нито за миг не е затворил очи. Цялото начинание му е струвало едва 3000 долара - за допълнителните резервоари, горивото (договорено през Facebook Marketplace) и някои електронни "предпазни мерки", за да не бъде засичан от полицията.

  
Фред Ашмор, Cannonball, рекорд

   

Макар да е нелегално, предизвикателството Cannonball си остава без нито една злополука в дългата си история.

 

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 6 rate down comment
    до номер 6 и още нещ ( преди 3 години )
    моя рекорд е Франкфурт - Сливен 2100км за 15 часа и малко .... за рекорда в Америка е супер смешен : прави магистрали и почти никакви граници , а дори в някои щатове няма да те спре и 1 полицай
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Рекордьор ( преди 3 години )
    Пък моя рекорд е, че си купих същия Мустанг от Мото Пфое и си го карам бавничко и с кеф, за да мърка петлитровия.
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Един там попътувал д ( преди 3 години )
    Моят рекорд е Франкфурт - София за 14 часа. В 5ч сутринта потегляне, в 21ч бях в София. 1730 км.
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    той ( преди 3 години )
    чидесен резултат, моя е Мадрид- Пловдив 28ч.
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Тошо ( преди 3 години )
    Gie
  • #3
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    2 - няма проблм за това, но си е за (до) шофьор, а не за "меки китки" с купени книжки. И съвсем не говория за гъзария. Има някои тънкости, които не ми се обясняват, като за Германия съвсем пропускам.Но колкото по на югоизток отиваш толкова по рехав става трафика. А след Белград, съвсем няма. Та спокойно се кара с 140-150 и правиш средна 120-130.
  • #2
    6 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Познавам хора вземали София - Мюнхен/около 1400 км/ за 11 часа, като има поне две граници!
  • #1
    13 rate up comment 13 rate down comment
    Млад Гербер ( преди 3 години )
    Благодарение на ББ, също можем да правим подобна надпревара, като началото се отбелязва с chalenge -селфи с нощното шкафче с пачките и приключва , ако оцелееш след спор за парко-място.