IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво става, ако заредите болид от Формула 1 с обикновен бензин?

По правилник горивото в шампионата не трябва да се отличава много от това в бензиностанциите. Но така ли е наистина?

Феновете на Формула 1 периодично си задават въпроса дали е възможно болидите, карани от Люис Хамилтън и неговите съперници да вървят с бензина, който зареждаме от бензиностанциите? Най-общо, отговорът е положителен, но като всичко във Формула 1 това не е толкова просто.

 
Люис Хамилтън

 
От 1996 година насам ФИА следи много строго състава на горивото, използвано във Формула 1. Основно заради войната на доставчиците на гориво през първата половина на 90-те години, когато по отношение на химическия състав на горивата достигна неподозирани висоти, а цената на 1 литър гориво за Williams-а на Найджъл Менсъл, например, достигна 200 долара.

Затова и към днешна дата в горивото, използвано във Формула 1, не е разрешено да има елементи и съставки, които отсъстват от нормалния бензин. И въпреки това състезателното гориво е по-различно от обикновеното и дава по-пълноценно изгаряне, което означава повече мощност и повече въртящ момент. Как точно се постига това от доставчиците на гориво остава тайна, а те последните няколко сезона загубиха битката с ФИА относно това дали могат да използват масло от двигателя за по-добро изгаряне.

Отборите във Формула 1 предпочитат да казват, че горивото е „оптимизирано” за тях от доставчика, с когото работят, но нищо повече. Защото елементите и съставките на бензина са същите, обаче дават различен резултат, отново благодарение на по-различното им взаимодействие. Отново химия от най-високо ниво.

Сега правилата във Формула 1 налагат в бензина да има 5,75% био добавка, като две години след въвеждането на това разпореждане в световния шампионат, то беше прието и за масовите бензини, продавани в Европа. За 2022 година био добавката трябва да достигне 10%, а за по-далечното бъдеще е оставено използването на бензин, който на практика не е продукт на петрола.

Минималното октаново число за бензина във Формула 1 е 87, така че наистина това гориво е много близко до това, което се предлага на бензиностанциите, най-общо казано. За малко над 300 км, колкото продължава едно състезание във Формула 1, пилотите имат право да използват 110 кг гориво – в световния шампионат бензинът се мери така, за да се избегнат шашмите с промяна на температурата, свиване и т.н, като е строго определена и температурата, при която се мерят тези 110 кг.

Фернандо Алонсо 2011


И все пак, какво ще стане ако налеем обикновен бензин в болид от Формула 1? За момента последният отговор на този въпрос е от 2011 година. Тогава Ferrari и Shell направиха експеримент на пистата на италианците „Фиорано”. Фернандо Алонсо кара болид от сезон 2009 – с атмосферен 2,4-литров V8 двигател, от времето, когато развитието на моторите беше замразено. Испанецът първо направи 4 обиколки със състезателно гориво, а след това още 4 с нормален бензин.

Най-бързата обиколка на Алонсо със състезателния бензин беше 1.03,950 минути, а с нормалния бензин времето му беше с 0,9 секунди по-слабо.
Разликите в двата вида горива? Със състезателното гориво болидът се ускорява по-добре на излизане от завоите, но пък с нормалното Алонсо постигна по-висока скорост на правата.

И накрая, отговорът е положителен, болид от Формула 1 може да върви с обикновен бензин, но няма да се представя така, както искат инженерите и пилотът.

Снимки: Mercedes, Ferrari

0 от 500
  • #5
    7 rate up comment 0 rate down comment
    r166 ( преди 3 години )
    Това само показва, че на бензиностанциите бензините не са това което са. Нали при нас отдавна няма нискооктанови бензини...
  • #4
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Не панимаю ( преди 3 години )
    да карат с бензиня на магарешки. ще спестят милиони :) . между другото на тези дето го плюят мога да кажа ,че откакто са отворили карам с нафта оттам и нямам никакви проблеми. нито със сегашната кола -тойота..нито с предишната - мерцедес. бях усетил по слабо ускорение и различен звук при зареждане на ромпетрол и лукоил но това преди доста време, може сега да не е така. мечо беше по капризен към нафтата. на Д4Д и джибри да му дам пак ще мърка сигурно
  • #3
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Христо ( преди 3 години )
    Аз карам с олио от магазина, сурово, когато е по евтино от нафтата. До сега за 10 години проблеми съм нямал.
  • #2
    2 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    да беше си трансплантирал малък електронен мозък поне. Щото така изглеждаш някак твърде лишен от смисъл
  • #1
    22 rate up comment 3 rate down comment
    356 ( преди 3 години )
    Да бяха сипали от нашия град на околовръстното и тогава пак да говорим. Щото така изглежда някак преднамерено, рекламно.