IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar прави конкурент на Tesla Model 3

Новият компактен седан сменя бензиновия модел XE

Британската марка Jaguar е готова да направи трети опит да се закрепи в сегмента на сравнително компактните премиум седани. Този път с електрически автомобил, съобщава Auto Express.


Jaguar I-Pace


Първият опит е направен във времето, когато брандът принадлежеше на концерна Ford. Тогава на базата на Ford Mondeo бе създаден Jaguar X-Type, който обаче не успя да се конкурира с германските си съперници именно заради своя "обикновен" произход.

Следващият опит беше Jaguar XE. Той бе създаден върху собствена платформа и технически не отстъпва на такива автомобили като BMW 3-Series или Mercedes C-Class. Срещу XE обаче се изправи друг, неочакван конкурент - Tesla Model 3. В резултат продажбите на британския модел не достигнаха очакваното ниво.

Сега новият шеф на Jaguar Land Rover, Тиери Болоре, който поема компанията през септември, обмисля възможността за радикално обновяване на марката, превръщайки я в конкурент, на първо място, на Tesla и на шведския Polestar. Кросоувърът Jaguar I-Pace вече се продава добре, а компанията подготвя и изцяло електрически наследник на флагмана XJ, както и версия на ток на перспективния голям кросоувър J-Pace, който ще сподели платформата с друг голям кросоувър под новия суббранд Road Rover.

Разработването на всички тези модели обаче започна още преди идването на Болоре. Новият шеф е готов да ускори прехода към електрическо задвижване, създавайки изцяло електрически наследник на XE, който да стане близък до Tesla Model 3 по характеристики, но да надмине американския модел по качество. Новият електрически седан вероятно ще бъде изграден върху платформата на I-Pace.

0 от 500
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    (да стане близък до Tesla Model 3 по характеристики, но да надмине американския модел по качество.)То това всеки го може ама цената каква ще е : )