IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Господството на Tesla в Европа приключи

Кои са най-продаваните електрически модели на Стария континент през 2020?

Западна Европа вече изпревари Китай като най-големия пазар на електрифицирани автомобили в света, с над 500 000 регистрации за първите седем месеца срещу 486 000 за азиатската държава, съобщава Forbes. В същото време пазарният дял на Tesla на Стария континент се е сринал от почти 34% миналата есен до едва 15.2%, показват данните на анализатора Матиас Шмид, които обхващат чистите електромобили (BEV) и плъг-ин хибридите (PHEV).  
  
  
Tesla Европа

От Tesla цитират затварянето на завода си във Фримонт като една от причините за спада в Европа, но същото важи и за всичките им конкуренти


Американската компания е пласирала 36 652 електромобила в Европа от началото на годината. Алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi има 48 835, а групата Volkswagen - 47 188.

Най-продаваният електромобил в Европа е Renault Zoe, с нарастващ аванс пред Tesla Model 3. В по-високия сегмент на този пазар абсолютен лидер е Audi e-tron с 13 500 продажби през първото полугодие - далеч пред Porsche Taycan (3 111) и Tesla Model S (2 506).


15-те най-продавани електрически модела в Европа (ГАЛЕРИЯ):

 

Прави впечатление изоставането на Jaguar и Mercedes-Benz. Електрическият Jaguar i-Pace, макар да бе обявен от журналистическо жури за световен автомобил на годината, е продал едва 3 776 бройки за полугодието, което не го нарежда дори в Топ 20. Още по-слабо се представя Mercedes EQC, с 2 937 бройки, макар че според анализатора Хосе Понтес последното се дължи и на ограниченото производство.

Според Матиас Шмид европейският електрически пазар със сигурност ще надхвърли 1 милион автомобила до края на годината. През септември на пазара ще дебютира Volkswagen ID.3, за който има вече над 30 000 авансово платени поръчки. Има също около 11 000 предварителни заявки за Renault Zoe и 17 000 за Tesla Model 3. Само тези три модела гарантират минимум 58 000 нови регистрации през септември, докато през юли целият пазар на електрифицирани автомобили е бил 53 000 бройки.
  
  
електромобили, Норвегия
Най-силният пазар за електромобили си остава Норвегия, с 44% дял на BEV от общите продажби тази година. Следват Нидерландия с 11% и Исландия с 10%


Главните причини за електрическия бум в Европа са страховете на производителите да не надхвърлят новите тавани за вредните емисии, както и щедрите държавни субсидии, отпускани след Covid 19.

Германия в момента отпуска 9480 евро помощ при покупка на електрически автомобил, от които 3480 евро се поемат от производителя. Във Франция субсидията е още по-голяма и достига 12 000 евро (при връщане на стар автомобил за претопяване).
 
 
VW Passat GTE
Благодарение на субсидиите от държавата и от самия производител в момента в Германия може да се вземе Passat GTE за 79 евро месечна вноска. За такава сума в България трудно ще намерите и Dacia Sandero


Благодарение на това някои електромобили в момента се предлагат на лизингови схеми, в пъти по-изгодни от тези за конвенционалните модели. Във Франция можете да вземете електрическия Smart за едва 49 евро на месец, а в Германия предлагат плъг-ин хибрида VW Passat GTE за едва 79 евро на месец с четиригодишен договор - независимо, че цената на автомобила стартира от 45 000 евро.

Според Шмид тези свръхблагоприятни условия обаче няма да траят дълго, а само докато производителите се уверят, че са покрили новите тавани за парниковите емисии и са избегнали въведените от ЕС сериозни глоби. Анализаторът смята, че това вече е факт за почти всички компании, с изключение на Daimler и FCA Fiat-Chrysler. FCA обаче вече откупи парникови квоти от Tesla.


 

0 от 500
  • #4
    10 rate up comment 8 rate down comment
    До 1 ( преди 3 години )
    Дишай дълбоко, Илончо. И на всички други заводите бяха затворени, и то за по-дълго. Просто е много лесно да си пазарен лидер, когато си единствен на пазара. Ама вече не е така :D
  • #3
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Е че без държавна помощ кой ще го купи.За по-малко пари взимаш Меган РС а за близо същите РС Нюрбургринг едишън.Повече смисъл има дори в тва да купиш Клио Хибрид.По-евтино в града имаш ел.мотор тоест е същото а за извън имаш ДВГ размерите са му същите а е по-евтино и пак имаш някаква субсидия и може да използваш преференции.
  • #2
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Реното се продава заради многото държавни помощи при покупката му
  • #1
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Рено Зоуи лидер което показва че електрическите коли са си градски коли и никой не ги взима за дълъг път.