IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сенатор поиска 27,5 млрд. долара от Илон Мъск

Tesla може да пострада сериозно заради приходите на шефа си

Известният с левите си възгледи сенатор Бърни Сандърс, който участва в предварителните избори на Демократическата партия като кандидат за президент, внесе в Сената законопроект, който задължава всички милиардери в Америка да платят 60% данък върху доходите си в периода на пандемията от коронавуирус, получени от 18 март 2020 година до 1 януари 2021 година.


Илон Мъск
 
  
Ако този законопроект бъде приет, то изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск ще трябва да плати 27,5 млрд. долара, тъй като по време на пандемията компанията му беше единственият автомобилен производител в САЩ, който запази печалбата си. Това доведе до сериозен скок на акциите на Tesla, а още преди това Мъск се беше договорил с акционерите, че ако ценните книжа достигнат определена стойност, той ще получи огромен бонус. Вместо с пари обаче, шефът на Tesla ще бъде награден именно с акции на компанията.
 
  
Tesla
  
  
По време на пандемията състоянието на Мъск се е увеличило с 45,9 млрд. долара, което означава, че той ще трябва да плати 60% от тази сума на държавата. Бърни Сандърс е категоричен, че парите ще отидат за подпомагане на жителите на САЩ, които са пострадали от пандемията, като на първо място ще им бъде осигурено допълнително медицинско застраховане.

За да осигури подобна сума, Мъск ще трябва да продаде повече от 10% от акциите на Tesla, което със сигурност ще доведе до падане на тяхната стойност, а това може да предизвика дори фалит. Самият Мъск неведнъж е твърдял, че парите, вложени в Tesla, отиват за развитието на компанията. Той получава минималната заплата, позволена от властите в Калифорния и не харчи парите дори за собствени нужди.

От евентуалното приемане на законопроекта на Сандърс ще пострадат и най-богатите хора в Америка, чието състояние се увеличи значително по време на кризата. Собственикът на Amazon Джеф Безос ще трябва да плати 42,8 млрд. долара, а шефът на Facebook – Марк Зукърбърг, ще дължи 22,8 млрд. долара.

Снимки: Motor1

0 от 500